Ψίχουλα ληξιπρόθεσμων οφειλών κατάφερε να εισπράξει το 2011 το υπουργείο Οικονομικών, παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και το φοροκυνηγητό με την απειλή Αυτοφώρου, αρχικά, και με βροχή συλλήψεων, στη συνέχεια. Το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας μια δεξαμενή ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπερνά πια τα 42 δισ. ευρώ, δεν κατάφερε να εισπράξει ούτε ένα δισεκατομμύριο από τη συγκεκριμένη πηγή και το ταμείο στο τέλος του περασμένου έτους έγραψε το εντυπωσιακά μικρό ποσό των 945.800.332 ευρώ.

Τα αποτελέσματα κρίνονται απογοητευτικά από την τρόικα, στελέχη της οποίας, όπως αναγνωρίζουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αδυνατούν να κατανοήσουν πώς βεβαιωμένα χρέη τέτοιου μεγέθους δεν εισπράττονται.

Τα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο Οικονομικών για την επιτάχυνση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν είναι λίγα, αποδείχθηκαν όμως ανεπαρκή.

Στη διάρκεια του περασμένου έτους οι 900.000 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη «απειλήθηκαν» ουκ ολίγες φορές από τον – υπό αναδιάρθρωση – ελεγκτικό μηχανισμό με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, αφού νωρίτερα τους είχε δοθεί η δυνατότητα να ρυθμίσουν με ευνοϊκό τρόπο τις οφειλές τους, ενώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο ενεργοποιήθηκαν οι νέες, αυστηρότερες διατάξεις που άνοιξαν τον δρόμο για συλλήψεις και Αυτόφωρο.

Παρ’ όλα αυτά, λεφτά στα ταμεία δεν μπαίνουν καθώς ακόμα και όσοι συλλαμβάνονται παραμένουν στα κρατητήρια 24 ώρες και στη συνέχεια, τις περισσότερες φορές χωρίς καν εγγύηση, αφήνονται ελεύθεροι. Αν έχουν προλάβει, δε, να υπαχθούν στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, «εξαλείφεται το αξιόποινο των αδικημάτων έκδοσης ακάλυπτων επιταγών και καθυστέρησης οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν τελεστεί πριν από τη σύναψη της συμφωνίας» όπως ορίζει ο νόμος.

Νέα μέτρα. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει προαναγγείλει νέα μέτρα προκειμένου να αυξήσει τις εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα, τα οποία όμως μέχρι σήμερα παραμένουν στη σφαίρα των προθέσεων. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα προσληφθούν από το Δημόσιο ιδιώτες φοροκυνηγοί και εισπρακτικές εταιρείες (σχετική διάταξη περιελήφθη στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο αλλά είναι άγνωστο πότε θα ενεργοποιηθεί), προκειμένου να εντοπίζουν τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών και να προχωρούν οι κατασχέσεις για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων με την Εφορία, ενώ προωθούνται και αλλαγές για να κλείνουν τα παραθυράκια του νόμου για όσους συλλαμβάνονται με τη διαδικασία του Αυτοφώρου. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που σχεδιάζεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 150.000 ευρώ θα διώκονται για κακούργημα (σήμερα, είτε κάποιος χρωστάει 10.000 είτε ένα εκατ. ευρώ, διώκεται για πλημμέλημα), ενώ θα αλλάξουν και οι διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα. Ενεργοποιείται παράλληλα ακόμα μία ρύθμιση ληξιπρόθεσμων με ελάχιστη μηνιαία δόση 100 ευρώ, εξόφληση σε διάστημα πέντε ετών και διαγραφή προσαυξήσεων έως και 100%.