Από κόσκινο θα περνούν οι δικαιούχοι των επιδομάτων ανεργίας, αφού από την 1η Φεβρουαρίου γίνονται αυστηρότερες οι προϋποθέσεις για την καταβολή τους. Ολοι οι άνεργοι θα υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εργάζονται, ενώ θα χάνουν το επίδομα ανεργίας αυτοί που δεν θα εμφανίζονται στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, δεν θα ανανεώνουν τα δελτία ανεργίας τους και δεν θα επιδεικνύουν τα δικαιολογητικά τα οποία έχουν καθοριστεί ως αποδεικτικά της κατάστασης της ανεργίας τους.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας δηλωσε στα «ΝΕΑ» ότι με το νέο σύστημα απλοποιούνται οι διαδικασίες καταβολής του επιδόματος ανεργίας.

Οπως προβλέπεται σε εγκύκλιο του ΟΑΕΔ, όλοι οι επιδοτούμενοι άνεργοι θα ενημερωθούν εγγράφως για τις νέες διαδικασίες. Ειδικότερα:

n Η καταβολή του επιδόματος θα διακόπτεται και θα επιβάλλονται και κυρώσεις αν ο άνεργος δεν δηλώσει την ανάληψη εργασίας μέσα σε 8 εργάσιμες ημέρες.

n Τα δελτία ανεργίας θα ισχύουν επί τρίμηνο και για να ανανεώνονται θα πρέπει οι άνεργοι (επιδοτούμενοι και μη επιδοτούμενοι) να προσέρχονται στον ΟΑΕΔ σε τακτές ημερομηνίες.

n Τα επιδόματα ανεργίας θα καταβάλλονται, πλέον, δεδουλευμένα μία φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα την τελευταία εργάσιμη μέρα.

Επίσης ο ΟΑΕΔ θα ζητά υπεύθυνες δηλώσεις περί μη απασχόλησης των δικαιούχων, επίδειξη του εκκαθαριστικού της Εφορίας, λογαριασμό ΔΕΚΟ ή εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, το συμφωνητικό μίσθωσης κατοικίας κ.ά.