Με γενειάδες, τουρμπάνια και κελεμπίες γέμισε χθες η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση της Αιγύπτου. Το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά μετά τις εκλογές που ακολούθησαν την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, με τα τρία τέταρτα των εδράνων του κατειλημμένα από ισλαμιστές. Η πλήρης κυριαρχία τους στο Κοινοβούλιο είναι πρωτοφανής για τη χώρα και ενδεικτική της τάσης των ισλαμιστών να γίνουν η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στις χώρες που έζησαν τις εξεγέρσεις της Αραβικής Ανοιξης. Κυριάρχησαν στις εκλογές πρώτα στην Τυνησία και μετά στην Αίγυπτο, όπου πρώτοι ήρθαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και δεύτεροι οι υπερσυντηρητικοί σαλαφιστές. Οι ισλαμιστές της Λιβύης αναμένεται ότι θα πάνε επίσης καλά στις εκλογές που θα διεξαχθούν εκεί αργότερα εφέτος.

Η συνεδρίαση επρόκειτο να είναι πανηγυρική και διαδικαστική, όμως επικράτησε χάος όταν μερικοί ισλαμιστές βουλευτές αυτοσχεδίασαν με προσθήκες στο κείμενο του όρκου που έδιναν ο ένας μετά τον άλλο. Αλλος μιλούσε για «νόμο του Θεού», άλλος προσέθετε στον όρκο του τη φράση: «εφόσον δεν έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο του Θεού». Ο προεδρεύων του Σώματος, ο γηραιότερος βουλευτής, ο 81χρονος Μαχμούντ αλ Σάκα, μέλος του φιλελεύθερου κόμματος Ουάφντ – ο οποίος άρχισε τη συνεδρίαση με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών της εξέγερσης που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ -, υποχρέωσε μάλιστα τον ισλαμιστή βουλευτή Μαμντούχ Ισμαήλ να επαναλάβει τον όρκο. Στη συνέχεια βέβαια αυτοσχεδίασαν και μερικοί μεταρρυθμιστές, δύο από τους οποίους δεσμεύθηκαν ότι «θα συνεχίσουμε την επανάσταση» και «θα παραμείνουμε πιστοί στους μάρτυρες».

Καβγάς ξέσπασε και αργότερα, την ώρα που οι βουλευτές προσπαθούσαν να εκλέξουν τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου. Ενας βουλευτής ήθελε να είναι αντίπαλος του Μοχάμεντ Σαάντ ελ-Κατάτνι, του υποψηφίου των Αδελφών Μουσουλμάνων για τη θέση, όμως οι τελευταίοι τον παρέκαμψαν και πρόεδρος εξελέγη ο υποψήφιός τους με 339 ψήφους επί των 498 παρόντων βουλευτών.

Η πρώτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου ήταν η στιγμή του θριάμβου για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, τα μέλη των οποίων συλλαμβάνονταν και τρομοκρατούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Μουμπάρακ.

Εθελοντές των Αδελφών Μουσουλμάνων συνόδευσαν τους βουλευτές τους μέχρι και μέσα στο κτίριο του Κοινοβουλίου. «Θέλω να βεβαιωθώ πως οι βουλευτές μου είναι ασφαλείς. Θέλω να γιορτάσω και να εξασφαλίσω ότι κανένας δεν θα καταστρέψει αυτή την ατμόσφαιρα. Υπάρχουν πολλοί που θέλουν να την καταστρέψουν», είπε ένας από τους «συνοδούς» αυτούς, ο 35χρονος Φάτι αλ Σαγέντ. Αλλοι περίμεναν έξω από το Κοινοβούλιο με λουλούδια για να τα δώσουν στους βουλευτές τους. Τραγουδούσαν θρησκευτικούς ύμνους συνοδεία τυμπάνων. «Η δημοκρατία έφερε αυτούς που είναι τώρα μέσα στο κτίριο του Κοινοβουλίου. Εξελέγησαν από τον λαό», σχολίασε ο Αντέλ Μούσμπαχ, υποστηρικτής του σαλαφιστικού κόμματος Νουρ.

Ωστόσο κοντά στο κτίριο του Κοινοβουλίου ήταν συγκεντρωμένοι χθες αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές που ζητούσαν να τερματισθεί η εξουσία των στρατιωτικών. «Είμαστε εδώ επειδή η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση είναι γεμάτη ισλαμιστές», είπε η 20χρονη διαδηλώτρια Μίνα Σαμίρ. Οι φιλελεύθεροι και οι αριστεροί σχηματισμοί που είχαν οργανώσει την εξέγερση κατά του Μουμπάρακ καταλαμβάνουν λιγότερο από το 10% των εδρών. Αρκετοί από τους βουλευτές τους φορούσαν κίτρινα μαντίλια που έγραφαν «Οχι στις στρατιωτικές δίκες πολιτών» – αναφορά στην προσαγωγή τουλάχιστον 12.000 πολιτών ενώπιον στρατοδικείων από πέρυσι τον Φεβρουάριο που πήραν την εξουσία οι στρατηγοί.