Σε αχαρτογράφητα ύδατα εισέρχονται οι σχέσεις Παρισιού – Αγκυρας μετά την υιοθέτηση, χθες, από τη γαλλική Γερουσία, με ψήφους 127 υπέρ και 86 κατά, νομοσχεδίου που καθιστά παράνομη την άρνηση κάθε γενοκτονίας, κατά συνέπεια και της γενοκτονίας των Αρμενίων. Το νομοσχέδιο, που προβλέπει πρόστιμο έως 45.000 ευρώ και φυλάκιση ενός έτους για τους αρνητές, έχει ήδη εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση και χρειάζεται πλέον μόνον την υπογραφή του Νικολά Σαρκοζί προκειμένου να αποκτήσει ισχύ νόμου.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την τουρκική οργή, ο γάλλος Πρόεδρος απέστειλε επιστολή στον τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως το νομοσχέδιο δεν ξεχωρίζει καμία χώρα και πως το Παρίσι γνωρίζει «τα βάσανα που υπέμεινε ο τουρκικός λαός» κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε από την πλευρά του την Αγκυρα να μην αντιδρά υπερβολικά, τονίζοντας πως η Γαλλία τη θεωρεί «πολύ σημαντικό σύμμαχο».

«Δεν μπορεί να λέτε ότι η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος όταν ψηφίζετε νόμους όπως αυτόν», του απάντησε τούρκος διπλωμάτης στο Παρίσι. Μιλώντας χθες στο Στρασβούργο, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς προανήγγειλε «νέα και μόνιμα μέτρα» εις βάρος του Παρισιού, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τόσο ο Αρίντς όσο και ο τούρκος υπ. Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησαν το Παρίσι για νοοτροπία Ιεράς Εξέτασης. Η Αγκυρα έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τον Σαρκοζί για εκλογικό καιροσκοπισμό ενόψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών, όπου οι ψήφοι των 600.000 γάλλων αρμενικής καταγωγής μπορεί να παίξουν κρίσιμο ρόλο. «Η Τουρκία δεν είναι πια η Τουρκία του 2001», προειδοποίησε ο Νταβούτογλου – το 2001 η Γαλλία αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων. «Το να πιστεύει κανείς πως η Τουρκία θα επιβάλει κυρώσεις και κατόπιν θα τις αναθεωρήσει σημαίνει ότι δεν την γνωρίζει».

«ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ». Τουρκικές πηγές τις οποίες επικαλούνται τα γαλλικά μέσα θέλουν την Αγκυρα να απαντά με επ’ αόριστον ανάκληση του πρεσβευτή της, συρρίκνωση της διπλωματικής παρουσίας στο Παρίσι καθώς και άλλα, αδιευκρίνιστα αντίποινα «στον εμπορικό και οικονομικό τομέα». Η διαμάχη μπορεί να κοστίσει στη Γαλλία πολύτιμα διακρατικά συμβόλαια• η διπλωματική ένταση, όμως, μπορεί να έχει και άλλες, απρόβλεπτες συνέπειες σε μια περίοδο που η Τουρκία ενισχύει τον ρόλο της στη Μέση Ανατολή.