Την εντολή να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για να εξασφαλίσει χαμηλότερο επιτόκιο στα νέα ομόλογα που θα ανταλλαγούν με τα παλαιά στο πλαίσιο του κουρέματος, έδωσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην Ελλάδα.

Επίσης κατέστησαν σαφές ότι προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση της συμφωνίας με τους ιδιώτες (το PSI), τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση πρέπει να αναλάβουν δεσμεύσεις για το νέο Μνημόνιο – και για τα επώδυνα μέτρα που αυτό θα περιλαμβάνει. Διευκρίνισαν μάλιστα ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να αφορούν και την περίοδο μετά τις εκλογές. Μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση, επισήμαναν στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, θα εκταμιευθούν τα ποσά που είναι αναγκαία για το PSI, στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης (σ.σ.: τα 130 δισ. ευρώ). Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θέλει να έχει επιτευχθεί συμφωνία για το νέο Μνημόνιο ώς τις 30 Ιανουαρίου που θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής.

Η επίσημη προσφορά για το PSI που θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση στους ιδιώτες πιστωτές, αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) για τους όρους της, τοποθετείται πλέον από το υπουργείο Οικονομικών ώς τις 13 Φεβρουαρίου.

Το επιτόκιο στο οποίο είχε υπάρξει προσέγγιση την περασμένη Παρασκευή ήταν της τάξης του 4%, αλλά το ΔΝΤ άσκησε πίεση για μεγαλύτερη μείωση, θεωρώντας ότι διαφορετικά το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες στο Συμβούλιο αναφέρθηκε ότι το επιτόκιο 4% δεν γίνεται δεκτό και πρέπει να είναι πιο κοντά στο 3,5%.

Σε περίπτωση που χρειαστεί, αναφέρθηκε χθες στο Eurogroup, τα ζητήματα που θα ανακύψουν θα αντιμετωπιστούν σε επίπεδο εκπροσώπων υπουργών ή υπουργών της ευρωζώνης, μέσω τηλεδιάσκεψης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά τώρα ότι λόγω επιδείνωσης των συνθηκών ύφεσης στη χώρα το χρέος το 2020 θα είναι 130% του ΑΕΠ και όχι 120% του ΑΕΠ, όπως είχε εκτιμηθεί στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Ετσι, δημιουργείται ένα κενό 10% του ΑΕΠ ή περίπου 22 δισ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό ζητά μεγαλύτερο κούρεμα, μέσω χαμηλότερων επιτοκίων, αλλά και περισσότερα μέτρα στο νέο Μνημόνιο με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης. Τη νέα αυτή έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ συζήτησε χθες το Eurogroup.

Μεταξύ των λύσεων που συζητούνται προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται είναι και το κούρεμα των ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Υπολογίζεται ότι με τον τρόπο που θα γίνει – αν γίνει – αυτό (εξαγορά στην τιμή κτήσης των ομολόγων), θα εξοικονομηθούν περίπου 15 δισ. ευρώ.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε χθες ότι η συμφωνία με τους ιδιώτες πρέπει να είναι εθελοντική και το κούρεμα να περιοριστεί στο 50%, όπως προέβλεπε η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Για να αλλάξουν οι παράμετροι της συμφωνίας και να γίνει το κούρεμα από εθελοντικό υποχρεωτικό, θα έπρεπε να αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής.