Το Ταμείο εκτιμά πως το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,5% φέτος, αναθεωρώντας έτσι τις προηγούμενες προβλέψεις του για ανάκαμψη. Το ΔΝΤ κατεβάζει επίσης στο 3,3% τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάκαμψη, προειδοποιώντας πως η ανάκαμψη μπορεί να πέσει ακόμη και στο 1,3% εάν η κρίση στην Ευρωζώνη επιδεινωθεί.

«Η παγκόσμια ανάπτυξη, που ήταν ήδη εξ αρχής αδύναμη, κινδυνεύει με στασιμότητα» ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ την Τρίτη, παρουσιάζοντας την αναθεώρηση των εκτιμήσεων του Ταμείου. «Η υφήλιος μπορεί να πέσει σε μία νέα ύφεση» είπε χαρακτηριστικά.

Ως λόγους για την συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2012 το Ταμείο αναφέρει την πίεση στα ομόλογα των χωρών της νομισματικής ένωσης, τις επιπτώσεις της ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης των ευρωπαϊκών τραπεζών -που εκτιμάται ότι θα «κλείσουν τη στρόφιγγα» για να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους- και τα μέτρα λιτότητας που ακολουθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

«Η αμεσότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή πολιτική είναι να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη και να μπει ένα τέρμα στην κρίση, με στήριξη της ανάπτυξης παράλληλα με διατήρηση των πολιτικών προσαρμογής, τον περιορισμό της απομόχλευσης και την παροχή περισσότερης ρευστότητας» αναφέρει η το ΔΝΤ.