Μία από τις μεγάλες πληγές της ελληνικής κοινωνίας είναι και η αθρόα εισαγωγή κάθε είδους προϊόντων από το εξωτερικό, είτε επειδή δεν παράγονται σε επάρκεια στην Ελλάδα είτε επειδή τα θεωρούμε – δίκαια ή άδικα – ποιοτικότερα από τα εγχώρια. Γι’ αυτό και το εμπορικό μας ισοζύγιο καταγράφει κάθε χρόνο αρνητικά αποτελέσματα αφού οι εισαγωγές είναι πάντα υψηλότερης αξίας από τις εξαγωγές. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως θα μπορούσαμε να εισαγάγουμε ιδέες, οι οποίες όχι μόνο δεν κοστίζουν τίποτα αλλά μπορεί να κάνουν ευκολότερη και ασφαλέστερη τη ζωή μας, αρκεί να τις επεξεργαστούμε και να τις προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα.

Ο χώρος του αυτοκινήτου και γενικότερα των καθημερινών μας μετακινήσεων προσφέρεται για την εφαρμογή πρακτικών ιδεών από το εξωτερικό, όπου υπάρχει σαφώς μεγαλύτερη εμπειρία και τεχνογνωσία. Θα ήθελα να αναφέρω κάποιες από αυτές, οι οποίες θα ανακούφιζαν ενδεχομένως το πρόβλημα της στάθμευσης και θα διευκόλυναν τη ροή της κυκλοφορίας. Στις ΗΠΑ παραχωρούνται για παράδειγμα αποκλειστικές λωρίδες στα Ι.Χ. τα οποία μεταφέρουν τουλάχιστον δύο άτομα (car pool lanes) και έτσι μπορούν να κινηθούν πιο γρήγορα και να γλιτώσουν τα μποτιλιαρίσματα.

Περισσότερη ασφάλεια προσφέρουν εξάλλου τα φανάρια κυκλοφορίας με χρονόμετρο, όπου μπορείς να δεις σε πόσα δευτερόλεπτα θα αλλάξει για παράδειγμα από κόκκινο σε πράσινο. Πρόκειται για μια χρήσιμη πληροφορία για τους πεζούς και τους οδηγούς που προειδοποιούνται έγκαιρα για να αποφύγουν παράτολμες ενέργειες (π.χ. να διασχίσει ο πεζός την τελευταία στιγμή τον δρόμο). Μια άλλη ιδέα, η οποία εφαρμόζεται στο εξωτερικό, είναι η στάθμευση οχημάτων σε φαρδιά πεζοδρόμια με την ανάλογη σήμανση και οριοθέτηση. Οι διαγραμμίσεις οριοθετούν μόνο ένα μικρό τμήμα του πεζοδρομίου ώστε να περνούν άνετα πεζοί, καροτσάκια κ.λπ. και ταυτόχρονα δημιουργούνται ασφαλείς θέσεις στάθμευσης για τα αυτοκίνητα που δεν κινδυνεύουν να χάσουν τους καθρέφτες τους ή να γρατσουνιστούν. Απλά πράγματα, ίσως γι’ αυτό και τόσο… δύσκολα!