Ο Κιμ Σμιτς, 37 ετών, ο ιδρυτής του Megaupload, που έχει τη βάση του στο Χονγκ Κονγκ, είναι μεταξύ των τεσσάρων προσώπων που συνελήφθησαν στη Νέα Ζηλανδία – από τα επτά που καταζητούνταν συνολικά, τρία διαφεύγουν. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, το 2010 κέρδισε 42 εκατ. δολάρια και ζει σε μια έπαυλη αξίας 18,5 εκατ. ευρώ κοντά στο Οκλαντ. Ο Σμιτς / Κιμ Ντοτκόμ, έχει διπλή, φινλανδική και γερμανική υπηκοότητα. Με ύψος σχεδόν 2 μέτρα και βάρος 150 κιλά, ο «πειρατής», κλείστηκε σ’ ένα δωμάτιο πανικού της έπαυλής του όταν εφόρμησαν σ’ αυτή 80 αστυνομικοί, οι οποίοι χρησιμοποίησαν υδραυλικό σφυρί για να τον βγάλουν – σύμφωνα με μια πληροφορία, τον βρήκαν να έχει δίπλα του μια καραμπίνα με πριονισμένη κάννη.

Στην έπαυλη οι αστυνομικοί βρήκαν 4,8 εκατ. δολάρια σε μετρητά, 18 αυτοκίνητα πολυτελείας – μια Ρολς Ρόις κουπέ, μια ροζ Κάντιλακ του ’59, 14 Μερσεντές, μια Μαζεράτι, μια Λαμποργκίνι – με πινακίδες κυκλοφορίας που έγραφαν «GOD», «HACKER» ή «MAFIA» -, πίνακες μεγάλων ζωγράφων, κοσμήματα. Για να ευχαριστήσει τη Νέα Ζηλανδία για τη φιλοξενία της, ο Σμιτς προσέφερε το 2011 το μεγαλύτερο θέαμα πυροτεχνημάτων που γνώρισε ποτέ η χώρα. Στο YouTube έχουν κυκλοφορήσει βίντεο που τον εμφανίζουν να οδηγεί με μεγάλη ταχύτητα (έχει συλληφθεί 14 φορές να οδηγεί χωρίς δίπλωμα), να λιάζεται στο γιοτ του ή να διασκεδάζει με νεαρές με μπικίνι.

«ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΣ». Αρκετοί ακτιβιστές χάκερ θεωρούν τον Σμιτς έναν τσαρλατάνο, ο οποίος οικειοποιείται δράσεις άλλων «πειρατών». Γεννήθηκε το 1974 στο Κίελο και μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 είχε ιδρύσει μια ένωση χάκερ κατά της τρομοκρατίας, είχε δηλώσει πως συνεργάζεται με το FBI και είχε προσφέρει αμοιβή 10 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες για τον Μπιν Λάντεν. Το ποινικό μητρώο του είναι πλούσιο. Το 1998, στα 24 του, είχε στήσει μια απάτη online με αριθμούς κλεμμένων τηλεκαρτών. Το 2000 έγινε εκατομμυριούχος πουλώντας την εταιρεία ασφάλειας ηλεκτρονικών υπολογιστών που είχε. Το 2002 καταδικάστηκε για χειραγώγηση μετοχών σε 20 μήνες φυλάκιση με αναστολή. Και αρκετοί είναι οι ακτιβιστές του Ιντερνετ που, μετά τη σύλληψή του, ρωτούν: είμαστε άραγε πραγματικά διατεθειμένοι να αγωνιστούμε για έναν τύπο όπως ο Κιμ Σμιτς;