ΤΟΥΡΚΙΑ

Με αναβολή της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, όπου επρόκειτο να συμμετάσχει σε σύνοδο της ΕΕ για το Ιράν και τη Συρία, «τιμωρεί» ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου τη γαλλική Γερουσία η οποία σήμερα πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της σφαγής των Αρμενίων. Ο Νταβούτογλου απειλεί με μόνιμες κυρώσεις εάν υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Ο φιλοευρωπαίος Σάουλι Νιινίστε κερδίζει την πρώτη θέση στις προεδρικές εκλογές στη Φινλανδία. Ο Νιινίστε απέσπασε περίπου το 40% και φαίνεται ότι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθεί στις 5 Φεβρουαρίου, θα είναι αντιμέτωπος με τον ευρωσκεπτικιστή Πάαβο Βαϊρίνεν ο οποίος μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει το 17,8% των ψήφων.

ΥΕΜΕΝΗ

Ετοιμος να εγκαταλείψει τη χώρα δήλωσε ο απερχόμενος Πρόεδρος Αλι Αμπντουλάχ Σάλεχ, ενώ ζήτησε συγγνώμη για τα σφάλματα που έχει διαπράξει. Σε σύσκεψη με ανώτατους αξιωματούχους του καθεστώτος, ο Σάλεχ ανακοίνωσε τον προβιβασμό του αντιπροέδρου και πιθανότερου διαδόχου του Αμπεντ Ράμπο Μάνσουρ στον βαθμό του αρχιστράτηγου.

ΚΡΟΑΤΙΑ

Δύο στους τρεις Κροάτες είπαν «ναι» στην ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κροατία. Πλέον η συμφωνία ένταξης που υπέγραψε η Κροατία τον Δεκέμβριο πρέπει να επικυρωθεί και από τα 27 μέλη της ΕΕ ώστε να προχωρήσει η ένταξη της χώρας, η οποία είναι προγραμματισμένη για την 1η Ιουλίου 2013.