Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η ετήσια ομιλία που θα εκφωνήσει αύριο ο Μπαράκ Ομπάμα για «την κατάσταση του έθνους». Σε αυτήν ο αμερικανός Πρόεδρος θα αναφέρει ότι ο ρόλος της κυβέρνησής του είναι να διαμορφώσει μια ευημερούσα αλλά και πιο δίκαιη κοινωνία, προσπαθώντας να τονίσει τις μεγάλες διαφορές μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών σε μια εποχή έντονης οικονομικής αβεβαιότητας.

Σε αυτή την προεκλογική περίοδο μόνο ένα θέμα δεν αναφέρεται συχνά: η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, παρατηρεί στο περιοδικό «Time» ο διευθυντής του περιοδικού Φαρίντ Ζακάρια, ο οποίος πήρε συνέντευξη από τον αμερικανό Πρόεδρο. Και εξηγεί ότι στον τομέα αυτόν είναι τόσες οι επιτυχίες του Ομπάμα, ώστε οι Ρεπουμπλικανοί δεν έχουν κάτι να του προσάψουν. «Δεσμεύθηκα να αλλάξω την τροχιά της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ώστε να τελειώσει ο πόλεμος στο Ιράκ, να περιορισθεί η Αλ Κάιντα, να ενισχυθούν οι συνεργασίες μας και να αποκατασταθεί η αμερικανική ηγεσία στον κόσμο», δήλωσε ο Ομπάμα. «Και νομίζω ότι επιτύχαμε. Αυτό που έμαθα όμως είναι ότι μπορεί να θέλεις να οδηγείς την κατάσταση, αλλά συμβαίνουν διάφορα και πρέπει να προσαρμόζεσαι».

Ο αμερικανός Πρόεδρος παραδέχθηκε ότι του είναι πιο εύκολο να συνεργάζεται με ξένους ηγέτες παρά με τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο.