Η ενδιαφέρουσα κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών μόλις άρχισε να γίνεται συναρπαστική. Στην καρδιά των αμερικανικών πολιτειών που αποκαλούνται «Ζώνη της Βίβλου», λόγω των ιδιαίτερα θρήσκων κατοίκων τους, ο Νιουτ Γκίνγκριτς κερδίζοντας το Σάββατο με 40,4% των ψήφων τις προκριματικές στη Νότια Καρολίνα προκάλεσε συγκρίσεις με μια γνωστή ιστορία των Γραφών: τον Λάζαρο, που αναστήθηκε εκ νεκρών.

Μόλις μια εβδομάδα πριν, οι αναλυτές είχαν σχεδόν μηδενίσει τις πιθανότητες του πρώην προέδρου της Βουλής να κερδίσει στη Νότια Καρολίνα τον πιο μετριοπαθή των υποψηφίων, τον Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις. Κι όμως, με τη βοήθεια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που συγκέντρωσε η Επιτροπή Πολιτικής Δράσης υποστηρικτών του και μια καταιγιστική διαφημιστική καμπάνια για τις οικονομικές δραστηριότητες του πάμπλουτου Ρόμνεϊ – ο οποίος τελικά συγκέντρωσε 27,8% των ψήφων – ο συντηρητικός Γκίνγκριτς εξασφάλισε τη νίκη στη Νότια Καρολίνα. Ηταν μια (και) συμβολική επικράτηση, καθώς τα τελευταία 30 χρόνια ο Ρεπουμπλικανός που νικά στην Πολιτεία αυτή είναι κι εκείνος που κερδίζει τελικά το χρίσμα του κόμματος. Κι όλα αυτά παρ’ ότι ο 68χρονος Γκίνγκριτς έχει «βαριές αποσκευές»: το 1999 είχε παραιτηθεί από πρόεδρος της Βουλής έπειτα από εις βάρος του έρευνα για ηθικά παραπτώματα, ενώ έχει στο ενεργητικό του τρεις γάμους – δύο εκ των οποίων τελείωσαν λόγω των πολλών ερωτικών του περιπετειών.

Τα αποτελέσματα των έξιτ πολ δείχνουν ξεκάθαρα πώς διαμορφώθηκαν οι 12 ποσοστιαίες μονάδες της διαφοράς του Γκίνγκριτς από τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης. Τα 2/3 των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι διαμόρφωσαν την τελική τους άποψη έπειτα από τα δύο ντιμπέιτ στη Νότια Καρολίνα, όπου ο Γκίνγκριτς εκμεταλλεύθηκε τις ρατσιστικές διαθέσεις πολλών και επανέλαβε το κήρυγμά του εναντίον του κατεστημένου της Ουάσιγκτον και της μεγάλης κυβέρνησης αποκαλώντας τον Ομπάμα «πρόεδρο του δελτίου τροφίμων». Σε ένα από τα πιο αποκαλυπτικά για τη διάθεση των συντηρητικών ψηφοφόρων αποτελέσματα των έξιτ πολ διαφαίνεται ότι για τους περισσότερους Ρεπουμπλικανούς – τα 2/3 των οποίων δήλωσαν υποστηρικτές του κινήματος Τσάι Πάρτι – είναι πιο σημαντικός ο περιορισμός του μεγέθους της κυβέρνησης και των δημοσίων δαπανών από οποιοδήποτε άλλο θέμα. Σε μια περίοδο όπου περισσότεροι από 13 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι άνεργοι, αυτοί οι ψηφοφόροι δεν θέλουν να κάνει κάτι η κυβέρνηση γι’ αυτό, πιθανώς διότι έτσι μπορεί να αυξηθούν οι πιθανότητες επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα.

Το ενδιαφέρον είναι πως ο Ρόμνεϊ, το βασικό σύνθημα του οποίου είναι πως μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, έχασε από ψηφοφόρους που δήλωσαν πως η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι η οικονομία της χώρας. Και αυτό δείχνει τον βαθύ διχασμό των ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση. Τα θέματα αυτά αναμένεται να έρχονται διαρκώς προς συζήτηση, ενόψει των κρίσιμων προκριματικών στις 31 Ιανουαρίου στη Φλόριντα, όπου μέχρι στιγμής στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο Ρόμνεϊ, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι θα δώσει στη δημοσιότητα το έντυπο της φορολογικής του δήλωσης αυτήν την εβδομάδα, έπειτα από τις κατηγορίες ότι έχει αποκρύψει πολλά εκατομμύρια στον φορολογικό παράδεισο των νησιών Καϊμάν. Η «αναγέννηση» του Γκίνγκριτς στη Νότια Καρολίνα, πάντως, φαίνεται ότι δίνει νέα διάσταση στην κούρσα των Ρεπουμπλικανών για το χρίσμα.