Τα εισιτήρια τους μπορούν να τα παραλάβουν από το box office του Μεγάρου, πριν την έναρξη της παράστασης.

Η παράσταση

«Εν αρχή ην ο Λόγος». Αυτός ο κανόνας καθόρισε την καριέρα του Μανώλη Μητσιά, καταξιώνοντάς τον ως ιδανικό ερμηνευτή των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών και των κορυφαίων ποιητών μας. Αμέτρητων τραγουδιών που συνθέτουν τη σύγχρονη ελληνική έντεχνη και λαϊκή δημιουργία - υπογεγραμμένων απ’ τους Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Σταύρο Ξαρχάκο, Δήμο Μούτση, Θάνο Μικρούτσικο, Σταμάτη Κραουνάκη, Λουκιανό Κηλαηδόνη, Ηλία Ανδριόπουλο, Χρήστο Λεοντή κ.ά. σε στίχους των Γιώργου Σεφέρη, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Καρούζου, Νίκου Γκάτσου, Μάνου Ελευθερίου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Λίνας Νικολακοπούλου κ.ά. - που ο ίδιος σφράγισε με τη χαρακτηριστική δωρικότητα της φωνής του και τη σεμνή προσωπικότητά του.

Αυτές λοιπόν, οι πολυταξιδεμένες μελωδικές αποσκευές του Μανώλη Μητσιά στην ελληνική οικουμενικότητα των πέντε ηπείρων, γεμάτες με το πολύτιμο υλικό των 65 δίσκων του, θα ανοίξουν στη σκηνή του Μεγάλου Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», «για να διακονηθούν ξανά μέσω της μουσικής έκφρασης και της εκφοράς λόγου, έννοιες που διατρέχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια τον ελληνικό πολιτισμό, όπως η αρμονία, η αισθητική, το μέτρο και το κάλλος». Το πρόγραμμα της συναυλίας-οδοιπορικού στο ελληνικό πεντάγραμμο από τον Μανώλη Μητσιά εμπλουτίζεται και συμπορεύεται με παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας του που ο Μακεδόνας ερμηνευτής έχει εντάξει στο ρεπερτόριό του από το ξεκίνημα της πορείας του στο τραγούδι. Τον Μανώλη Μητσιά συνοδεύουν επί σκηνής τα περίφημα «Χάλκινα της Γουμένισσας», 8μελής Λαϊκή Ορχήστρα και η τραγουδίστρια Νάνα Μπινοπούλου. Παίζουν οι μουσικοί: Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι, μαντολίνο), Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν), Γιώργος Μπεχλιβάνογλου (κλασική κιθάρα), Παναγιώτης Σαμαράς (ακουστική κιθάρα), Αλέξανδρος Μποτίνης (βιολοντσέλο),  Χάρης Μέρμηγκας (κοντραμπάσο), Γιάννης Σαρίκος (ντραμς, κρουστά) και Αχιλλέας Γουάστωρ (πιάνο) ο οποίος υπογράφει και την ενορχήστρωση.

Ο Μανώλης Μητσιάς ξεκινά τη συναυλία του στο Μέγαρο έτσι όπως περίπου ξεκίνησε η πολυδιάστατη και πλούσια πορεία του στο ελληνικό πεντάγραμμο - από μικρή ηλικία υπήρξε ερμηνευτής βυζαντινών ύμνων και παραδοσιακών τραγουδιών: μ’ένα περίφημο τραγούδι «της τάβλας» με καταγωγή από την Ανατολική Ρωμυλία (Βόρεια Θράκη), το «Φίλοι μ’ καλωσορίσατε». Για να μεταπηδήσει, αμέσως μετά, σε τραγούδια-σταθμούς του  σύγχρονου έντεχνου ελληνικού τραγουδιού όπως το «Αύριο πάλι» σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Δήμου Μούτση (από το δίσκο «Ένα χαμόγελο» του 1969), συνθέτη που του χάρισε την πρώτη μεγάλη επιτυχία της καριέρας του, το «Ελευσίνα» (σε στίχους Βασίλη Ανδρεόπουλου) - που ακολουθεί – κι εμπιστεύτηκε στη φωνή του τα μελοποιημένα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη «Κι αν ο αγέρας φυσά» και «Πες της το μ’ένα γιουκαλίλι» (στην «Τετραλογία» του το 1975) και του Γκάτσου («Ρήτορες» στο δίσκο «Δρομολόγιο», 1979).

Η συνεργασία-σταθμός του τραγουδιστή με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον ποιητή Νίκο Γκάτσο αποτυπώνεται και στα δύο μέρη της συναυλίας: με τον «Τσάμικο» και τον «Γιάννη τον Φονιά» (από τον κύκλο τραγουδιών «Αθανασία», 1976), το «Χρόνε νυχτοπούλι παγερό» και το «Πώς να κρατήσω το φως που βασιλεύει» (από τον «Χειμωνιάτικο ήλιο», 1986), όπως και τη «Μικρή Ραλλού» (από «Της Γης το Χρυσάφι», 1970).

Ο Μανώλης Μητσιάς περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του τις κορυφαίες δημιουργίες του Μίκη Θεοδωράκη:  «Κράτησα τη ζωή μου» και «Μέσα στις θαλασσινές σπηλιές», σε στίχους Σεφέρη, από τον κύκλο τραγουδιών «Επιτάφιος-Επιφάνια, 1964» όπως και το «Στα περβόλια» από «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού» του 1962. Τραγούδια που φέρουν την δική του σφραγίδα της πρώτης εκτέλεσης: «Τραγούδι του παλιού καιρού» (στ.: Ν. Γκάτσος-μουσική: Ηλίας Ανδριόπουλος, από το δίσκο «Αργοναύτες» του 1998) και «Κι όλο πηγαίνω στις πηγές» (στ.: Νίκος Καρούζος-μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος, 1991). Όπως και την «Πιρόγα (Ερωτικό)» του Θάνου Μικρούτσικου (στίχοι Αλκη Αλκαίου, από το «Εμπάργκο» του 1982), συνθέτη του «Αμλετ της Σελήνης» (στ.: Μάνος Ελευθερίου, από τον ομώνυμο δίσκο του 2002) που επίσης θα ακουστεί. Ο Μανώλης Μητσιάς τραγουδά Σταύρο Ξαρχάκο («Χαμένος ήχος» σε στίχους Κώστα Κινδύνη), Λουκιανό Κηλαηδόνη («Ήρθατε σαν κύματα» σε στίχους Γκάτσου, από την «Κόκκινη Κλωστή» του 1972, «Μη χτυπάς» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, από το δίσκο του 1970 «Η πόλη μας»), Σταμάτη Κραουνάκη («Ποτέ» σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου που πρωτοερμήνευσε στο δίσκο «Εξ αδιαιρέτου», το 1984), Χρήστο Λεοντή, συνθέτη του λυρικού «Λούζεται η αγάπη μου» σε ποίηση Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (από το δίσκο του 1974 «Αχ Έρωτα»).

Τιμώντας το χαρακτηρισμό που του έχει αποδοθεί - «αθεράπευτος χρυσοθήρας της ουσίας» - ο Μανώλης Μητσιάς αποδεικνύει με τις συναυλίες του στο Μέγαρο την αφοσίωσή του «στις έννοιες που διατρέχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια τον ελληνικό πολιτισμό, όπως η αρμονία, η αισθητική, το μέτρο και το κάλλος», ερμηνεύοντας με τον ίδιο σεβασμό παραδοσιακά Μακεδονίτικα («Γαλάζια περιστέρα», «Τώρα που στήσαν το χορό», «Αμυγδαλιές», «Αννούλα», «Μήλο μου κόκκινο»), μελοποιημένη ποίηση («Ομνύει» του Κωνσταντίνου Καβάφη σε μουσική Κριστέλλας Δημητρίου) αλλά και σύγχρονους στιχουργούς όπως τον Λευτέρη Παπαδόπουλο («Σαλονίκη» σε μουσική Ανδρέα Πρέζα) και τη Λίνα Νικολακοπούλου («Πάρτυ» και «Αγγελοι» σε μουσική Kiki Lesendric).

Οι τιμές των εισιτηρίων για τις συναυλίες είναι 14,00 (Φοιτητικά) - 25,00 – 35,00 – 50,00 € (Διακεκριμένη Ζώνη).

Ειδικές τιμές: € 7,50 (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), € 9,50 (65+, πολύτεκνοι)

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από