Ούτε ένα ευρώ δεν έχει ξοδέψει το ΥΠΕΞ για απόρρητες δαπάνες από τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου, σημειώνει σε επιστολή του προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Δήμας, ο οποίος αναφέρει ότι το 2010 δαπανήθηκαν τριπλάσια απόρρητα κονδύλια – 56 δισ. ευρώ – από τα αρχικώς προϋπολογισθέντα.

Αφορμή για τη χθεσινή επιστολή του Στ. Δήμα προς τον πρόεδρο της Επιτροπής αποτέλεσαν οι επιστολές που τον περασμένο Οκτώβρη είχε στείλει ο Αθ. Τσούρας στα υπουργεία που έχουν απόρρητες δαπάνες, ζητώντας να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαχείριση, αλλά και αποτελεσματικότητα στον σκοπό για τον οποίο δαπανώνται. Ο κ. Δήμας συμφωνεί μεν με την «ανταλλαγή απόψεων» για το ζήτημα, καθιστά σαφές ωστόσο ότι παρέκκλιση από τις διατάξεις που αφορούν τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ μπορούν να γίνουν μόνο με νομοθετική πρωτοβουλία.

Η επιστολή είναι παρόμοια με αυτή που είχε δώσει το ΥΠΕΞ πριν από λίγους μήνες στον Αλέξη Τσίπρα, απαντώντας στις καταγγελίες του για μεγάλη αύξηση των μυστικών κονδυλίων από το 2009 κι έπειτα.

Τότε, η Βασιλίσσης Σοφίας οχυρωνόταν και πάλι πίσω από τη διαδικασία του απορρήτου αναφέροντας ότι «δεν νοείται δημόσια συζήτηση για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ, τα οποία ο νόμος ορίζει ως τέτοια». Η αιτιολογία είναι ότι η πίστωση «απορρήτων εθνικών αναγκών», όπως εγγράφονται τα κονδύλια στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΞ, αφορά δαπάνες για την εξυπηρέτηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και «δεν μπορούν να γίνουν γνωστές χωρίς ζημία των συμφερόντων της».

Από την επιστολή προκύπτει ότι από τα 18 εκατ. ευρώ που εγγράφηκαν στον προϋπολογισμό του 2010, τελικά εκταμιεύθηκαν 56 εκατ. ευρώ, δηλαδή τριπλασιάστηκαν. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι είναι συνήθης πρακτική άλλο ποσό να εγγράφεται ως πίστωση στον προϋπολογισμό και τελικά άλλο να εκταμιεύεται. Για το 2011, ο ΥΠΕΞ σημειώνει ότι το ποσό που εγγράφηκε στον προϋπολογισμό είναι 34 εκατ. ευρώ και υπογραμμίζει ότι από τη μέρα σχηματισμού της κυβέρνησης Παπαδήμου, δεν έχει εγκριθεί καμία εκταμίευση.