Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι αυτές της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της τοκογλυφίας κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, της εκβίασης κατ’ εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), της κατάχρησης εξουσίας, της αρπαγής και της οπλοκατοχής.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι οι πέντε εγκέφαλοι των οργανώσεων, ενώ ως μέλη τους δρούσαν, μεταξύ άλλων, ένα διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης, δύο ανώτερα τραπεζικά στελέχη κι ένα πρώην στέλεχος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, δύο δικηγόροι, ένας απότακτος κι ένας εν ενεργεία αστυνομικός, ένας δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης, ένας εφοριακός, ένας γιατρός, ένας ηθοποιός, ένας πρώην ποδοσφαιριστής -σερβικής καταγωγής- του ΠΑΟΚ κι ένας υπάλληλος της ίδιας ΠΑΕ.

Στη δικογραφία γίνεται αναλυτική αναφορά στον τρόπο δράσης που είχαν οι εγκέφαλοι των οργανώσεων και κυρίως ο 58χρονος, γνωστός επιχειρηματίας από το χώρο της νυχτερινής διασκέδασης, που διατηρούσε δεκάδες φακέλους με ονόματα, τηλέφωνα και χρηματικά ποσά που του όφειλαν τα θύματά του.

Η αστυνομία κάνει λόγο για αδίστακτα άτομα που σκορπούσαν τον φόβο και τον τρόμο, απειλώντας αυτούς που καθυστερούσαν να τους πληρώσουν. Ένα από τα θύματα των τοκογλύφων φέρεται να είναι πρώην στέλεχος της διοίκησης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Επιπλέον, η Αστυνομία συνδέει τη δράση των κυκλωμάτων με την αυτοκτονία επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είχε δανειστεί 500.000 ευρώ από δύο κυκλώματα με τοκογλυφικούς τόκους. Εξετάζει δε αν κι άλλες περιπτώσεις αυτοκτονιών ή απόπειρας σχετίζονται με τη δράση των κυκλωμάτων.

Χαρακτηριστικό της δύναμης και της πρόσβασης που είχαν τα κυκλώματα σε διάφορους χώρους αποτελεί -κατά τη δικογραφία- το γεγονός ότι στη διάρκεια των ερευνών των διωκτικών αρχών περιήλθε στη γνώση του 58χρονου επιχειρηματία, απόρρητο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης με το οποίο διατάσσονταν η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών των εμπλεκόμενων προσώπων.