Τηλεοπτικά ντιμπέιτ και κοινές εμφανίσεις των υποψηφίων αρχηγών σε προεπιλεγμένες πόλεις της Ελλάδας αναμένεται να περιλαμβάνει η σύντομη – εβδομαδιαίας διάρκειας – προεκλογική εκστρατεία των διεκδικητών της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ η οποία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 18 Μαρτίου με εκλογές από τη βάση.

Αυτό τουλάχιστον αποφασίστηκε κατ’ αρχήν από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο μιας συνολικότερης συμφωνίας να τηρηθεί ένας Κώδικας Δεοντολογίας μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών, η επικύρωση της καθόδου των οποίων δεν πρόκειται να γίνει πριν από τις 11 Μαρτίου οπότε και το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ θα επισημοποιήσει τα ονόματα των υποψηφίων. Η συγκεκριμένη απόφαση υπηρετεί βεβαίως και την αντίληψη ότι η προεκλογική κίνηση των υποψηφίων δεν θα πρέπει να επηρεάσει στο ελάχιστο το κορυφαίο έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Ως εκ τούτου στην περίπτωση που όλα πάνε καλά και τηρηθεί στο ακέραιο το χρονοδιάγραμμα στο οποίο συμφώνησε χωρίς ιδιαίτερες αντιρρήσεις το Πολιτικό Συμβούλιο για τις διαδικασίες ανάδειξης ηγεσίας, το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει τον επόμενο αρχηγό του στις 18 ή – εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος – στις 25 Μαρτίου.

Ολα αυτά προϋποθέτουν ότι οι υποψήφιοι αρχηγοί θα έχουν συλλέξει βάση του καταστατικού τις υπογραφές είτε 105 μελών του Εθνικού Συμβουλίου είτε του 1/3 των περιφερειακών επιτροπών είτε το 10% (τουλάχιστον) του συνόλου των μελών του Κινήματος.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ. Πρακτικά, η συλλογή υπογραφών θα περιορίσει τις υποψηφιότητες για την αρχηγία καθώς έκαστο μέλος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να δώσει την υπογραφή του σε έναν και μοναδικό διεκδικητή, ωστόσο τίποτε δεν μπορεί να αποκλείσει την προοπτική τού να στηθούν εν μέσω της εορτής για την εθνική παλιγγενεσία κάλπες. Κι αυτό διότι σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή προέδρου απαιτείται κατά την πρώτη ψηφοφορία το 50%+1 των έγκυρων ψηφοδελτίων, ενώ σε περίπτωση μη εκλογής η διαδικασία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων. Εάν εξ αρχής οι υποψήφιοι είναι μόνο δύο, τότε η ανάδειξή του προέδρου γίνεται με μία ψηφοφορία και αρχηγός εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς.

Ως προς τα διαδικαστικά, όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, θα πραγματοποιηθεί Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στις 2-4 Μαρτίου προκειμένου να κάνει απολογισμό της πορείας, αλλά ταυτόχρονα να σηματοδοτήσει την πολιτική και ιδεολογική ανασυγκρότηση του Κινήματος. Στη Συνδιάσκεψη θα διατυπωθεί και το προγραμματικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ για τις εθνικές εκλογές. Η εισήγηση του απολογισμού ανατέθηκε στον Παντελή Οικονόμου που θα έχει τη στήριξη των Δημήτρη Ρέππα και Γιώργου Κουτρουμάνη, ενώ το προγραμματικό πλαίσιο θα εισηγηθεί ο Πάρις Κουκουλόπουλος με τη βοήθεια της Αννας Διαμαντοπούλου και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου που είχαν εργαστεί για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου πρότεινε το πρόγραμμα να μη γίνει από υπουργούς αλλά από στελέχη του Κινήματος. Η Τόνια Αντωνίου, πάλι, ζήτησε να δοθεί χώρος στα μέλη του οργάνου εντός της Ιπποκράτους για να εργαστούν για τον απολογισμό του Κινήματος, όπως επίσης και για τη διατύπωση του Κώδικα Δεοντολογίας μεταξύ των υποψηφίων.