Με έξοδο από το Δημόσιο κινδυνεύουν υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς θα πρέπει να αντικατασταθούν από εργαζομένους υψηλών προσόντων σύμφωνα με τη «Λευκή Βίβλο για τη διακυβέρνηση» που τέθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε διαβούλευση.

Σε πρώτη φάση προτείνεται να καταργηθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις των κατηγοριών αυτών και στη συνέχεια να μειωθεί το ποσοστό των θέσεων – 32% επί του συνόλου – που προορίζονται για εργαζόμενους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Εμφαση δίνεται και στην κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να μπορούν να απασχολούνται σε όλους τους φορείς της διοίκησης. «Η ύπαρξη των πολλών κλάδων ακινητοποιεί τους δημοσίους υπαλλήλους στον φορέα στον οποίο εισήχθησαν αρχικά όταν έγιναν δημόσιοι υπάλληλοι», υπογραμμίζεται όμως στο κείμενο διαβούλευσης και γίνεται αναφορά στους 1.347 διυπουργικούς κλάδους που καθιστούν αδύνατη την ενιαία διοίκηση των υπαλλήλων.

«Η δημιουργία λίγων διυπουργικών κλάδων στους οποίους θα συγχωνευτούν οι υπάρχοντες κατακερματισμένοι και αναχρονιστικοί κλάδοι είναι το μέσο που θα οδηγήσει προς την εφαρμογή της έννοιας του κρατικού υπαλλήλου, ο οποίος θα μπορεί να υπηρετεί σε όποια θέση προκύπτει και ταιριάζει στα προσόντα του, τις γνώσεις και τις δεξιότητές του», τονίζεται στη Λευκή Βίβλο.

Ολες οι αρμοδιότητες που σχετίζονται με τη διοίκηση του προσωπικού στο Δημόσιο θα μεταφερθούν σε έναν φορέα, που θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Θα αναλάβει την κεντρική διαχείριση των υπαλλήλων και την αξιοποίησή τους βάσει των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων και στόχων, ενώ τα επιμέρους υπουργεία θα διατηρήσουν τη δυνατότητα κάποιων μικρότερης σημασίας επιλογών σχετικά με τους εργαζομένους τους.

ΜΕΙΩΣΗ ΔΟΜΩΝ. Βασικός στόχος είναι επίσης η δραστική μείωση των κρατικών δομών, καθώς και η δημιουργία ενός Κέντρου Διακυβέρνησης υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού και μικρή ομάδα θεσμικών παραγόντων, που θα αναλάβει τον συντονισμό των δράσεων και το οποίο σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πρακτική δεν αποκλείεται να έχει δυνατότητα να παγώσει κάποιες επιλογές υπουργείων.

Προκειμένου να τερματιστεί η διόγκωση του αριθμού των δομών – διευθύνσεων, τμημάτων κ.ά. – που υπάρχουν στα υπουργεία, προτείνεται σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη για δημιουργία ενός νέου τμήματος, να προχωράει ταυτόχρονα η κατάργηση ενός άλλου υφιστάμενου ή η συγχώνευση δύο τμημάτων.

Ο γενικός κανόνας που εισηγείται η Λευκή Βίβλος είναι σε κάθε υπουργείο να υπάρχει μία γενική γραμματεία. Οι γενικές διευθύνσεις σε κάθε γενική γραμματεία δεν πρέπει να ξεπερνούν τις τρεις και αντιστοίχως οι διευθύνσεις κάθε γενικής διεύθυνσης και τα τμήματα κάθε διεύθυνσης να μην υπερβαίνουν τα 7.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στον αριθμό του προσωπικού που θα απασχολείται σε κάθε τμήμα, με δεδομένο πως σήμερα στο 75% των τμημάτων υπηρετούν έως τρεις υπάλληλοι, ενώ σε ορισμένα από αυτά δεν υπάρχει κανένας υπάλληλος. Ετσι, σύμφωνα και με τις πρακτικές άλλων χωρών, κάθε τμήμα θα πρέπει πλέον να διαθέτει από 7 έως 12 υπαλλήλους για να θεωρείται αποτελεσματική η λειτουργία του.