1 Τουρίστες φωτογραφίζουν το νέο, όσο και προσωρινό, «αξιοθέατο» των ακτών της Τοσκάνης, μόλις λίγα μέτρα από το νησί Τζίλιο. Πώς το χαρακτήρισε ιταλική εφημερίδα; «Ενα τεράστιο μνημείο στο ανθρώπινο λάθος». Και αυτό ακριβώς φαίνεται να είναι το «Costa Concordia», το κρουαζιερόπλοιο που προσέκρουσε σε ύφαλο και μπατάρισε παρασέρνοντας στον θάνατο καμιά τριανταριά, από ό,τι υπολογίζεται, ανθρώπους. Αν και πιο σωστή διατύπωση θα ήταν ενδεχομένως «ένα τεράστιο μνημείο στην ανθρώπινη βλακεία».
2Το αμερικανικό ναυτικό στις 7 Ιανουαρίου σώζει 13 ιρανούς ψαράδες που κρατούνταν όμηροι από πειρατές. 11 Ιανουαρίου: Το αμερικανικό ναυτικό σώζει έξι ιρανούς ναύτες από βυθιζόμενο φορτηγό πλοίο. 18 Ιανουαρίου: Το αμερικανικό ναυτικό βοηθά ιρανικό αλιευτικό που είχε εκπέμψει SOS – στη φωτογραφία, Αμερικανοί εφοδιάζουν τους Ιρανούς με τρόφιμα και νερό. Και τα τρία περιστατικά σημειώθηκαν πέριξ των Στενών του Ορμούζ, που υπήρξαν επίκεντρο της έντασης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης. Τυχαίο; Εκτός αν είστε συνωμοσιολόγοι, ναι.
3 Μια εικόνα. Από συσσίτιο στο κέντρο της Αθήνας εν έτει 2012. Και δύο αριθμοί. Συνολικά 89 εκατομμύρια τόνοι τρόφιμα καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την ίδια στιγμή περισσότεροι από 10 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες συντηρούνται από συσσίτια φιλανθρωπικών οργανώσεων. Τα παράδοξα του κόσμου. Αλλά θα το συζητήσουμε εκτενέστερα του χρόνου: το 2013 έχει ήδη κηρυχθεί Ετος για την Καταπολέμηση της Σπατάλης των Τροφίμων.
4 Αρχισαν οι εκπτώσεις. Αρχισαν – ξαναλέμε – οι εκπτώσεις. Αλλά και εκατό φορές να το επαναλάβουμε, λίγοι ασχολούνται. Οι περισσότεροι καταναλωτές μένουν, καληώρα, να κοιτάζουν απέξω. Οχι ότι οι εκπτώσεις δεν είναι καλές, καλές είναι. Και το γεγονός ότι οι πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαίωσαν την «πλήρη στήριξή» τους στην κυβέρνηση, και αυτό καλό είναι. Και η εξάρθρωση τεσσάρων συνδικάτων εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη, άλλο καλό. Πάμε καλά. Εκτός αν πάμε κατά διαβόλου. 50%-50% είναι.
5 Πάνω που είχαμε ξεγράψει την κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ως πιο-βαρετή-πεθαίνεις, άρχισαν οι ανατροπές. Ρικ Πέρι τέλος, αποσύρθηκε. Στηρίζει Νιουτ Γκίνγκριτς, που όμως έμεινε με το χαμόγελο μισό όταν τον «έδωσε» ως sex maniac πρώην σύζυγος. Στο μεταξύ, το υποτιθέμενο φαβορί, ο Μιτ Ρόμνεϊ, έχει άλλης αιτιολογίας, φορολογικούς, πονοκεφάλους. Και δεν κέρδισε τελικά στην Αϊοβα, έχασε από τον Ρικ Σαντόρουμ. Ετσι, να μη μείνει κανένας όρθιος.

6 Μοιάζει με σκηνικό ταινίας τρόμου. Είναι απλώς το αρχηγείο της Kodak στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης. Μιας μεγάλης εταιρείας, πρωτοπόρου στα φωτογραφικά φιλμ, που είχε κάποτε – όχι πολύ παλιά, τη δεκαετία του 1990 – προσωπικό 150.000 ανθρώπων και τζίρο ανώτερο των 15 δισ. δολαρίων. Πάει και αυτή. Υπέβαλε αίτηση για υπαγωγή της στο άρθρο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ. Τελικά, όντως φέρνει η φωτογραφία λίγο από ταινία τρόμου. Ο επόμενος;