Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής που ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε χαρακτηρίσει «κάπο», φρουρό ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης, ο 56χρονος Μάρτιν Σουλτς, εξελέγη πανηγυρικά την Τρίτη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με 387 ψήφους επί 699 ψηφισάντων. Η εκλογή του ήταν εντούτοις προαποφασισμένη ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) και τους συντηρητικούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Το 2004, μετά τον καβγά του, την προηγούμενη χρονιά, με τον Μπερλουσκόνι (ο τότε ιταλός πρωθυπουργός τον είχε χαρακτηρίσει «κάπο» αφού ο Σουλτς τον είχε κατηγορήσει ότι επεμβαίνει στη δικαιοσύνη της χώρας του), ο Σουλτς είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΕΣΚ. Με την ιδιότητά του αυτή προσέφερε, μετά τις ευρωεκλογές του 2009, τη στήριξη της ομάδας του στην επανεκλογή της Επιτροπής Μπαρόζο για μια δεύτερη θητεία. Βάσει λοιπόν των όρων της συμφωνίας εκείνης του 2009, ο Σουλτς διαδέχθηκε φέτος τον πολωνό ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Γέρζι Μπούζεκ στη θέση τού προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είναι μέλος του SPD από τα 18 του, γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1955 στο Χέλρατ, μια κωμόπολη στα σύνορα της Γερμανίας με το Βέλγιο και την Ολλανδία. Είχε πάθος για τα βιβλία και μετά το σχολείο εργάσθηκε ως βιβλιοπώλης. Το 1982 απέκτησε το δικό του βιβλιοπωλείο στο Βιρζέλεν της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, μια πόλη της οποίας διετέλεσε δήμαρχος επί 11 χρόνια – ώς το 1994, οπότε εξελέγη ευρωβουλευτής. Μιλάει πολύ καλά αγγλικά και γαλλικά, δεν καπνίζει, δεν πίνει, είναι παντρεμένος με μια διακοσμήτρια εξωτερικών χώρων, η οποία είναι η στενότερη σύμβουλός του και με την οποία έχει δύο παιδιά. Εκτός από το διάβασμα, ενδιαφέρεται για την ιστορία και το ποδόσφαιρο (είναι οπαδός της ομάδας της Κολωνίας). Ηταν ο πρώτος που κατήγγειλε το «γαλλογερμανικό διευθυντήριο» στην κορυφή της ΕΕ και τον κερδοσκοπικό «καπιταλισμό του καζίνου».

Ενθερμος υποστηρικτής των ευρωομολόγων και μιας πιο κοινωνικής Ευρώπης, ο Σουλτς δεν χάνει ευκαιρία για να επικρίνει την Αγγελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζύ. Μετά την εκλογή του, υποσχέθηκε ότι θα είναι «ένας μαχητικός πρόεδρος» και ότι θα αγωνιστεί εναντίον του δημοκρατικού ελλείμματος της Ευρώπης αυξάνοντας την επιρροή του Ευρωκοινοβουλίου. Η Ακροδεξιά και οι ευρωσκεπτικιστές απεχθάνονται αυτόν τον πεπεισμένο ευρωπαϊστή. «Ο κ. Σουλτς έχει τη φάτσα του Λένιν και μιλάει όπως ο Χίτλερ», είχε πει γι’ αυτόν ο γάλλος ακροδεξιός ηγέτης Ζαν-Μαρί Λεπέν, έξαλλος που ο Σουλτς είχε καταφέρει, τον Ιούλιο του 2009, να τον εμποδίσει, ως τον πρεσβύτερο ευρωβουλευτή, να προεδρεύσει της εναρκτήριας συνόδου του σώματος. Αλλά και οι γάλλοι σοσιαλιστές δεν είχαν χαρεί ιδιαίτερα όταν ο Σουλτς τούς είχε συγκρίνει με… περιστέρια: «Οταν είναι ψηλά, σε χέζουν κατάμουτρα και, όταν είναι κάτω, τρώνε μέσα από το χέρι σου», είχε πει κάποτε για τους γάλλους συντρόφους του.