Η εξάρθρωση των κυκλωμάτων τα οποία δρούσαν τα τελευταία χρόνια ταυτόχρονα - και σε ορισμένες περιπτώσεις ως «συγκοινωνούντα δοχεία» - αποκομίζοντας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Αρχών, παράνομα κέρδη που συνολικά προσεγγίζουν τα 43,5 εκατ. ευρώ, ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων ερευνών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια γιγαντιαίας επιχείρησης των διωκτικών αρχών σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Σέρρες συνελήφθησαν τις τρεις τελευταίες μέρες 53 άτομα που φέρεται να είχαν συμμετοχή στις εν λόγω εγκληματικές οργανώσεις.

Το κύκλωμα υπολογίζεται ότι δρούσε ανενόχλητο για περισσότερα από 15χρόνια στην συμπρωτεύουσα και τα θύματα του υπερβαίνουν, όπως εκτιμάται, τα 1500 με 2000 άτομα – μάλιστα οι «δουλειές» του φαίνεται πως είχαν αυξηθεί πολύ, ελέω κρίσης, τα τελευταία δύο χρόνια.

Οπως προκύπτει από την δικογραφία της υπόθεσης η «Μαφία της Θεσσαλονίκης» δάνειζε τα χιλιάδες θύματά της με τόκο που κυμαινόταν από 5 έως και 10% την εβδομάδα!

Οδηγούσαν τα θύματά τους στην αυτοκτονία

Το οργανωμένο κύκλωμα έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζεται με την αυτοκτονία του 45χρονου ιδιοκτήτη εστιατορίων Λεωνίδα Μαριόλη στις 29 Ιουνίου 2011, ο οποίος βούτηξε από το μπαλκόνι του σπιτιού του στο κενό και άφησε ιδιόχειρο σημείωμα, όπου φαίνεται να ανέφερε τον τρόπο του οικονομικού εκβιασμού του, στοιχείο που υποβοήθησε τις έρευνες της ΕΛΑΣ.

Οι πρωταγωνιστές

Κύριοι πρωταγωνιστές σε αυτό το κύκλωμα θεωρούνται ο 58χρονος Μάρκος Καραμπέρης, ιδιοκτήτης νυκτερινών κέντρων, που είχε εμπλακεί και στην υπόθεση Βατοπαιδίου, ενώ στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ήταν και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας με τον συνδυασμού του (ΛΑΟΣ), αλλά και τα αδέλφια Μάριος και Κωνσταντίνος Μελέτης, που έχουν παλαιότερα κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών αλλά και για συμπλοκή με αστυνομικούς.

Κατηγορούμενος είναι ακόμη ο 54χρονος Δημήτρης Λμπάκης, επιχειρηματίας  ο οποίος εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης εταιρείας με ...σφολιάτες στην Χαλκιδική.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς την εταιρεία την είχε υφαρπάξει απο τον προηγούμενο ιδιοκτήτη της, ένα ακόμη θύμα των τοκογλύφων.

Στην δικογραφία περιλαμβάνονται επιβαρυντικά στοιχεία και για συγγενείς του Δ. Λαμπάκη ανάμεσα στους οποίους και ένας 25χρονος.

Κατηγορείται επίσης ο Χρήστος Παπαχατζής, διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ στην συμπρωτεύουσα.

Ανάμεσα στα ονόματα των κατηγορουμένων περιλαμβάνεται και αυτό του δημοσιογράφου της ΕΡΤ που σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς εφεδρείας Γιώργου Φερέτη.

Στην δικογραφία βρίσκεται και το όνομα διευθυντικού στελέχους μεγάλης Τράπεζας, ο οποίος κατηγορείται ότι φρόντιζε για όλες τις τραπεζικές συναλλαγές του κυκλώματος και για το «ξέπλυμα» των εισπράξεων των τοκογλύφων.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των αξιωματικών της ΕΛΑΣ ποσό πέντε εκατομμυρίων ευρώ έχει ξεπλυθεί με το σύστημα των κερδισμένων δελτίων του «Στοιχήματος», ενώ μέχρι και πρόσφατα ο Μάρκος Καραμπέρης και ένας συνεργάτης του πήγαιναν ταξίδια στην Ελβετία όπου διοχέτευαν μεγάλα χρηματικά ποσά από τις τοκογλυφικές εισπράξεις.

Οι «συνεργάτες» αστυνομικοί

Στην θέση του κατηγορουμένου βρίσκεται ένας αστυνομικός του τμήματος Λευκού Πύργου, ο οποίος φρόντιζε για την τοποθέτηση «μπράβων» των συμμοριών σε νυκτερινά κέντρα αλλά και για την μεταφορά των χρημάτων της μαφίας της νύκτας.

Δικογραφία έχει σχηματισθεί σε βάρος και άλλου αστυνομικού - υπηρετεί στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης – ο οποίος παρείχε πληροφορίες στο κύκλωμα για τις έρευνες των συναδέλφων του, εξασφαλίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά για τις υπηρεσίες του. Το κύκλωμα των τοκογλύφων φρόντιζε ακόμη και για τις πολυήμερες δωρεάν διακοπές του στην Χαλκιδική.

Κατηγορούμενος είναι ένας ακόμη εν ενεργεία αστυνομικός που παρείχε στα μέλη του κυκλώματος στοιχεία από τις απόρρητες ηλεκτρονικές καταγραφές των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και ένας απόστρατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για υπόθεση ηλεκτρονικού τζόγου.

Ο πρώην αξιωματικός, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν άνθρωπος εμπιστοσύνης του Μάρκου Καραμπέρη και προχωρούσε σε παράνομες συναλλαγές εν ονόματί του.

Ανάμεσα στους 53 κατηγορουμένους είναι και δύο δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ήταν νομικοί εκπρόσωποι του βασικού κατηγορούμενου.

Η μακρά λίστα των κατηγορουμένων συμπληρώνεται από σειρά «μπράβων» της νύχτας αλλά και από διάφορους ιδιώτες, οι οποίοι υποβοηθούσαν το κύκλωμα στις δουλειές του.

Ανάμεσά τους ένας αλλοδαπός πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ αλλά και ένας παράγοντας της ομάδας. Και οι δύο συμμετείχαν σε κύκλωμα «μπράβων».

Στην δικογραφία της υπόθεσης υπάρχουν πολλές καταθέσεις επιχειρηματιών - θυμάτων των τοκογλύφων αλλά και δεκάδες χιλιάδες σελίδες απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, οι οποίες έγιναν τους τελευταίους μήνες, μέσω των συστημάτων της ΕΥΠ.

Η έρευνα της ΕΛΑΣ παρ’ ολίγον να τιναχθεί στον αέρα προ μερικών εβδομάδων όταν «σύνδεσμοι» του κυκλώματος των τοκογλύφων σε τράπεζες, τους είχαν ειδοποιήσει ότι είχε κατατεθεί βούλευμα για την άρση των τραπεζικών λογαριασμών τους.

Τα στοιχεία φαίνεται τελικά ότι βρέθηκαν και η συνέχεια θα δοθεί πλέον στα ανακριτικά γραφεία.

Δικογραφία 15 χιλιάδων σελίδων!

Η ογκώδης δικογραφία που εκτείνεται σε 15.000 σελίδες, συμπεριλαμβάνει 3.500 σελίδες με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των κατηγορουμένων.

Οι συλληφθέντες - ανάμεσά τους και τα πέντε ηγετικά στελέχη των οργανώσεων που προέρχονται κυρίως από επιχειρηματικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης και ορισμένα εξ αυτών είχαν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις διωκτικές αρχές για υποθέσεις
εκβίασης - οδηγήθηκαν χθες το βράδυ, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Μετά την απαγγελία των κατηγοριών, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι σε βαθμό κακουργήματος, παραπέμφθηκαν
στον γ’ ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, από τον οποίο πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή.
 

Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης διαθέτει στοιχεία που συνδέουν την ισχυρότερη εκ των τεσσάρων οργανώσεων με την προστασία δεκάδων καταστημάτων διασκέδασης και επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Ως «εγκέφαλος» της συγκεκριμένης συμμορίας κατηγορείται ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο της νύχτας και υπήρξε υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης.

Στο διάστημα από το 2004 έως το 2011, που φέρεται ότι λειτουργούσε το εν λόγω κύκλωμα, αποκόμισε περί τα 40 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Αστυνομίας, οι οργανώσεις δραστηριοποιούνταν και σε υποθέσεις τοκογλυφίας, καθώς τα μέλη της απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή παράνομων τόκων από ιδιώτες, στους οποίους παρείχαν διάφορα χρηματικά
ποσά ως δάνεια με υπέρμετρους τοκογλυφικούς όρους, ενώ ενέχονται και σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων απάτης.

Είναι ενδεικτικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αξίωναν από τα θύματά τους μηνιαίο τόκο που κυμαινόταν από 5% έως και 80%.

Τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζαν από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, τα νομιμοποιούσαν παράνομα, μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ που εξασφάλιζαν έναντι χρηματικής αμοιβής. 

Όπως έγινε γνωστό, η αστυνομική έρευνα για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων άρχισε πριν από επτά μήνες.

Σημαντικό ρόλο φέρεται ότι έπαιξε η εξάρθρωση - τον περασμένο Απρίλιο - άλλου κυκλώματος εκβιαστών και τοκογλύφων, του οποίου «εγκέφαλος» κατηγορείται ότι ήταν 35χρονος ελληνοσυριακής καταγωγής, ο οποίος είναι ήδη προφυλακισμένος.   

Το διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ, με πλούσια συνδικαλιστική δράση κατά το παρελθόν, κατηγορείται ότι έκανε τα «στραβά μάτια» σε φορολογικούς ελέγχους μελών των οργανώσεων, παρέχοντας κατ’ ουσίαν φορολογική ασυλία.

Η κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας που απαγγέλθηκε αφορά την περίπτωσή του.  

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αστυνομικοί τεθήκαν σε διαθεσιμότητα με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και σε βάρος τους διενεργούνται πειθαρχικές έρευνες. 

Στο μεταξύ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο, για την επιτυχία αυτή των υπηρεσιών Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. 

Σε ανακοίνωση, ο κ. Παπουτσής τονίζει: «Η Ελληνική Αστυνομία με την εξάρθρωση των εγκληματικών αυτών οργανώσεων επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά ότι ο αγώνας απέναντι στα οργανωμένα κυκλώματα, που αποκομίζουν παράνομα τεράστια οικονομικά ποσά, στερώντας το ελληνικό δημόσιο από σημαντικά έσοδα, είναι διαρκής και κυρίως χωρίς διακρίσεις και εκπτώσεις».

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ