H πορεία προς την κρίση θα μπορούσε να είχε ανακοπεί εάν τα προβλήματα είχαν αντιμετωπιστεί πριν πάρουν «εκρηκτικές διαστάσεις», υποστήριξε, σε ομιλία του στο ΙΟΒΕ την Πέμπτη.

«Αν όμως αυτή τη φορά αγνοήσουμε και πάλι τις επιταγές της πραγματικότητας, η κατάληξη είναι δεδομένη οικονομική και πολιτική απομόνωση της χώρας, αρχή μίας καταστροφικής πορείας που θα εξανεμίσει ότι έχουμε επιτύχει στην μεταπολεμική ιστορία μας» είπε χαρακτηριστικά.

Η παρούσα κρίση, τόνισε, είναι «βαθιά συστημική και δεν αντανακλά απλώς μια παροδική, πτωτική φάση του οικονομικού κύκλου».

Η κρίση, υποστήριξε, οφείλεται στο πρότυπο οικονομικής λιετουργίας που κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες, και στηρίχτηκε στην εγχώρια ζήτηση και σε μία κρατικιστική αντίληψη για την οργάνωση της οκονομίας, παράγοντας μεγάλα μη διατηρήσιμα δημοσιονομικά και εξωτερικά ελλείμματα, τα οποία αναδείχθηκαν πιο έντονα με την κορύφωση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

«Για να πετύχουμε όμως τώρα εκεί που συστηματικά αποτύχαμε στο παρελθόν είναι απολύτως απαραίτητο να διδαχθούμε από τα λάθη μας, να αποδεχθούμε συλλογικές και ατομικές ευθύνες και κυρίως να απορρίψουμε λογικές, νοοτροπίες και συμπεριφορές που μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού» είπε χαρακτηριστικά ο Γ.Προβόπουλος.