Σάλο προκάλεσε η πρόταση του βρετανού υπουργού Παιδείας Μάικλ Γκρόουβ να δωρηθεί μία υπερπολυτελής θαλαμηγός, αξίας μεγαλύτερης των 70 εκατ. ευρώ, στη βασίλισσα Ελισάβετ ενόψει του εορτασμού του αδαμάντινου ιωβηλαίου. Σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσουν τα πνεύματα η Ντάουνινγκ Στριτ ξεκαθάρισε χθες ότι θα «αντιδράσει ευνοϊκά» σε κάθε πρόταση για ένα νέο βασιλικό γιοτ υπό την προϋπόθεση να χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες.

Ο ίδιος ο Γκρόουβ, προσπαθώντας να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε εναντίον του, έσπευσε χθες να διευκρινίσει ότι ουδέποτε πρότεινε να δαπανηθούν χρήματα των βρετανών φορολογουμένων για θαλαμηγό. Επέμεινε ωστόσο ότι, παρά την κρίση ή ίσως και λόγω αυτής, ο εφετινός εορτασμός για τη συμπλήρωση 60 χρόνων της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο πρέπει να είναι πιο μεγαλοπρεπής από τους προηγούμενους. «Αν δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα στα δημόσια ταμεία, τότε πρέπει να αναζητήσουμε γενναιόδωρες ιδιωτικές δωρεές, ώστε να αποκτήσει κάθε σχολείο ένα παντοτινό ενθύμιο από τον εφετινό εορτασμό», υποστήριξε. «Πόσες θέσεις δημοτικών σχολείων θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση με τα χρήματα που προτείνετε να δαπανηθούν για ένα νέο βασιλικό γιοτ;», αντέτεινε μέσω του twitter στον υπουργό ο σκιώδης υπουργός Παιδείας των Εργατικών Στίβεν Τουίνγκ.

Είναι αλήθεια ότι ο πόνος της Ελισάβετ υπήρξε δυσβάσταχτος όταν αναγκάστηκε να αποχωριστεί το «Μπριτάνια», την πρώην βασιλική θαλαμηγό, έπειτα από 44 χρόνια πολυτελούς περιπλάνησης στη θάλασσα και αμέτρητων δεξιώσεων εν πλω. Τόσο που για πρώτη φορά τότε, κατά την τελετή παρόπλισης του πλοίου, το 1997, ο φακός απαθανάτισε ένα δάκρυ να κυλά στα μάγουλά της. Η δαπάνη συντήρησης ωστόσο ήταν πλέον αφόρητη ακόμη και για τη βασιλική οικογένεια. Εν μέσω κρίσης, όμως, το γεγονός ότι η Ελισάβετ δεν διαθέτει αντίστοιχη του κύρους της μοιάζει να αφήνει αδιάφορους τους περισσότερους βρετανούς ψηφοφόρους. Σήμερα το γηρασμένο «Μπριτάνια» είναι αραγμένο σε μια προκυμαία του Εδιμβούργου. Με 275.000 επισκέπτες πέρυσι, η πρώην βασιλική θαλαμηγός θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές ατραξιόν της Σκωτίας.