Ετσι, το μέτρο έκανε χθες πρεμιέρα με πολύ περιορισμένο αριθμό διακοπών της παροχής – όχι πάνω από 100 σε όλη την Ελλάδα και μόνο 5 στην Αττική – οι οποίες αφορούσαν καταναλωτές τόσο με μεγάλα χρέη προς τη ΔΕΗ από παλαιότερους λογαριασμούς όσο και με οφειλές από το τέλος. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι οφειλές του πρώτου στη λίστα αποκοπών της Αττικής ήταν 11.000 ευρώ, καθώς πρόκειται για νομικό πρόσωπο με μεγάλες καταναλώσεις σε ακριβή περιοχή του Πειραιά, και του τελευταίου σε 2.000 ευρώ.

Βέβαιο είναι ότι έναν μήνα μετά την έκδοση της εγκυκλίου του υπ. Οικονομικών που παρείχε οδηγίες και διευκρινίσεις για τις εξαιρέσεις καταβολής του τέλους, το τοπίο παραμένει ακόμη θολό. Συνολικά μέχρι σήμερα η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) έχει δεχθεί στην ηλεκτρονική της διεύθυνση (https://www1.gsis.gr/taxisnet2/eta) περισσότερες από 22.000 αιτήσεις για εξαίρεση από το τέλος και μαζί με όσες έχουν κατατεθεί στις εφορίες, το τελικό νούμερο προσεγγίζει τις 50.000. Ακόμη όμως οι αιτήσεις αυτές δεν έχουν εξεταστεί ώστε να κριθεί πόσοι πληρούν τα κριτήρια εξαίρεσης και εν συνεχεία να ενημερωθεί η ΔΕΗ για να μην τους κόψει το ρεύμα. Τα προβλήματα αυτά τέθηκαν χθες σε σύσκεψη υπό τον Ευάγγ. Βενιζέλο, όπου και αποφασίστηκε να δοθεί εντολή στη ΔΕΗ να μη διακόπτει το ρεύμα σε κανένα νοικοκυριό που βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής ή σε κατάσταση ανάγκης και έχει ζητήσει να υπαχθεί στο ευνοϊκό καθεστώς του νόμου, μέχρις ότου αποφανθούν τα αρμόδια όργανα. Σε νέα μάλιστα ανακοίνωσή του το βράδυ ο κ. Βενιζέλος επανήλθε στο θέμα, διευκρινίζοντας ότι οι διακοπές ρεύματος στις οποίες προβαίνει η ΔΕΗ σε πελάτες της που δεν εξοφλούν τα τιμολόγιά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι εντελώς άσχετες με το ειδικό τέλος. Από την πλευρά της η ΔΕΗ, λόγω της ασάφειας που επικρατεί, επέλεξε με δική της πρωτοβουλία να εξαιρέσει τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και τους διαμένοντες σε περιοχές με πολύ κρύο (χθες δεν έγινε ούτε μία διακοπή στη Βόρεια Ελλάδα λόγω του ψύχους που επικρατεί), αρχίζοντας να κόβει από τους έχοντες μεγάλες καταναλώσεις (κυρίως σε Πάτρα και Πειραιά) και όσους κατοικούν σε περιοχές με υψηλές τιμές ζώνης.

ΕΣΟΔΑ. Στη σύσκεψη που έγινε χθες στο υπουργείο Οικονομικών αξιολογήθηκαν και τα στοιχεία για τις εισπράξεις από το ειδικό τέλος ακινήτων, σύμφωνα με τα οποία μέχρι τις 5 Ιανουαρίου είχαν εισρεύσει έσοδα 1,1 δισ. ευρώ, με το ποσοστό εισπραξιμότητας στο 85%. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι αν το ποσοστό εισπραξιμότητας διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα, τα συνολικά έσοδα από το ειδικό τέλος για το 2011 θα υπερβούν τα 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ακόμα και αν το ποσοστό εισπραξιμότητας υποχωρήσει σε 70%, οι εισπράξεις θα αγγίξουν το 1,9 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας δηλαδή τους στόχους.