Με λιμουζίνα Μπέντλεϊ και ντύσιμο που μόνο σε ληστές δεν παραπέμπει, δύο άνδρες καταφθάνουν στο «κόσμημα» της Σλόαν Στριτ, στο Λονδίνο, τον Ιούλιο του 2007. Ο φρουρός του διεθνούς φήμης κοσμηματοπωλείου, του μεγιστάνα των διαμαντιών Λόρενς Γκραφ, τούς ανοίγει διάπλατα την πόρτα και η πωλήτρια σπεύδει να τούς εξυπηρετήσει. Πριν καλά καλά προλάβει όμως να ξεκλειδώσει τη βιτρίνα, οι «καλοί πελάτες» τής καθιστούν σαφές πως δεν ενδιαφέρονται για κάτι συγκεκριμένο. Στόχος τους ήταν όλα τα απαστράπτοντα και αμύθητης αξίας κοσμήματα: περισσότερα από 100 δαχτυλίδια, κολιέ, βραχιόλια και σκουλαρίκια, τα οποία άρπαξαν κι έφυγαν όπως ακριβώς μπήκαν, σαν κύριοι.

Από εκείνη τη μέρα, «η συμμορία των δύο» και η τεράστια λεία τους παραμένει άφαντη. Οι προσπάθειες της Σκότλαντ Γιαρντ να εντοπίσει τους ληστές ή έστω ένα σπάνιο διαμαντένιο κολιέ, με 270 πέτρες, συνολικού βάρους 155 καρατίων και αξίας μεγαλύτερης τους ενός εκατομμυρίου ευρώ, υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια άκαρπες. Από τα τέλη του περασμένου μηνός όμως, ο Γκραφ έχει σοβαρούς λόγους να ελπίζει πως σύντομα θα κρατήσει ξανά στα χέρια του ένα από τα «μονάκριβα παιδιά του», ένα κίτρινο διαμάντι 16 καρατίων, το οποίο εντοπίστηκε σε ενεχυροδανειστήριο στο Χονγκ Κονγκ.

Τα ευχάριστα νέα έφτασαν στον Γκραφ από το Γεμολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής (GIA), έναν οργανισμό αναγνώρισης πολύτιμων συνθετικών λίθων. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του που έχουν ασκήσει αγωγή και διεκδικούν το διαμάντι, οι ιδιοκτήτες του ενεχυροδανειστηρίου έστειλαν την πέτρα στο ινστιτούτο για να την εκτιμήσουν οι ειδικοί. Εκείνοι αμέσως αντιλήφθηκαν πως πρόκειται για το κλεμμένο διαμάντι από τη συλλογή του Γκραφ, οι υπεύθυνοι όμως του ινστιτούτου αρνούνται να το παραδώσουν στον ιδιοκτήτη του εάν δεν λάβουν επίσημη έγκριση από το Χονγκ Κονγκ. Κάτι το οποίο είναι μάλλον απίθανο να συμβεί, αφού οι υπεύθυνοι του ενεχυροδανειστηρίου δεν είναι καθόλου πρόθυμοι να επιστρέψουν ένα κόσμημα για το οποίο, όπως λένε, πλήρωσαν περίπου 270.000 ευρώ. «Οταν το αγοράσαμε, δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε την πηγή», υποστηρίζει ο διευθυντής του ενεχυροδανειστηρίου ελπίζοντας τώρα σε μια καλή αποζημίωση.