Στο άγνωστο χωρίς πυξίδα συνεχίζει να κινείται το ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν έγινε σοφότερος από το Εθνικό Συμβούλιο στο οποίο μίλησαν επί δύο ημέρες όλοι οι πρωταγωνιστές της επόμενης μέρας. Εκείνοι δηλαδή που θα πάρουν μέρος στο προσκήνιο αλλά και το παρασκήνιο της εκλογής νέου αρχηγού.

– Παρότι – όλοι – μίλησαν με αρκετά συντροφικά μαχαιρώματα, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ παραμένουν κατηφείς διότι δεν υπήρξε διάθεση αυτοκριτικής, δεν προέκυψε σαφές και ξεκάθαρο συμπέρασμα για το πώς θα κινηθεί το Κίνημα από εδώ και στο εξής και, το σημαντικότερο, δεν έγινε σαφές αν ο Γιώργος Παπανδρέου θα διεκδικήσει ξανά την ηγεσία.

– Σε κάθε περίπτωση, ορόσημο για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει η ολοκλήρωση της διαδικασίας για το κούρεμα του ελληνικού χρέους – σύμφωνα τουλάχιστον με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου και εγκρίθηκε στην πράξη από το Εθνικό Συμβούλιο αφού δεν κατατέθηκε άλλη πρόταση ώστε να υπάρξει ψηφοφορία. Ετσι, με αυτά τα δεδομένα, η εκλογή αρχηγού πιθανότητα θα γίνει στο τέλος Μαρτίου. Σχεδόν έναν μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές οι οποίες, σύμφωνα με όσα είπαν Παπανδρέου και Βενιζέλος, αναμένεται να διεξαχθούν στις 29 Απριλίου.

– Και αν ο ένας γρίφος είναι η στάση του Γιώργου Παπανδρέου, ο άλλος γρίφος είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει τις επόμενες εβδομάδες ο Ευάγγελος Βενιζέλος πάνω στον οποίο ήταν στραμμένοι το Σαββατοκύριακο οι προβολείς. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να παρακολουθήσει εκ του ρόλου του τους εσωτερικούς ρυθμούς του ΠΑΣΟΚ, άφησε μετέωρη την υποψηφιότητά του και δεν διαφώνησε με την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου.

– Η συνεδρίαση διεξήχθη μέσα σε εξαιρετικά βαρύ κλίμα και με τα στελέχη όλων των βαθμίδων να εκφράζουν στο περιθώριο τη μεγάλη αγωνία τους για ενδεχόμενη συντριβή του κόμματος στις εκλογές εάν συνεχιστούν η στασιμότητα και η ασάφεια. Στον θολό ορίζοντα για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και την τελική στάση του Γιώργου Παπανδρέου στην εκλογή νέου προέδρου ήλθε να προστεθεί ακόμα μία δημοσκόπηση που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ στο 14,5%, μία δύο ποσοστιαίες μονάδες από το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά τα οποία – σε αυτή τη φάση τουλάχιστον – εμφανίζονται να παίρνουν μεγάλα κομμάτια της παραδοσιακής βάσης του Κινήματος.

– Στη ΝΔ τώρα επικρατεί αισιοδοξία. Παρότι η αυτοδυναμία είναι ακόμη μακριά, τα δημοσκοπικά ευρήματα είναι ενθαρρυντικά. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται γύρω στο 3Ο% και αυτό ενισχύει την επιχειρηματολογία των στελεχών της Συγγρού που ζητούν το δίχως άλλο εκλογές τον Απρίλιο.

– Την ίδια ώρα, η Ευρώπη δέχεται νέους κλυδωνισμούς με την υποβάθμιση των οικονομιών εννέα χωρών της. Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα; Η υποβάθμιση κυρίως της Γαλλίας αποτελεί μια νέα πηγή προβλημάτων για τη χώρα μας καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να δημιουργήσει δυσκολίες στη χρηματοδότησή της από το νέο πακέτο ή να αυξήσει τα επιτόκια. Σε αυτές τις νέες δυσκολίες των εταίρων μας εάν αθροίσει κανείς τις δικές μας το μείγμα γίνεται εκρηκτικό. Η μεγαλύτερη δυσκολία αυτή τη στιγμή παραμένει το PSI. Η συμφωνία για το κούρεμα του χρέους κρέμεται από μία κλωστή – συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου εκλήθησαν στην Ουάσιγκτον για να αναπτύξουν την Τετάρτη τις ελληνικές θέσεις για το PSI στο ΔΝΤ. Παράλληλα η ύφεση κλιμακώνεται, η ανεργία παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, οι μικρές επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, οι άστεγοι πολλαπλασιάζονται και σε πολλές οικογένειες υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε βασικά αγαθά.

– Την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση της χώρας περιέγραψε και η Ανγκελα Μέρκελ ενώ ο αντικαγκελάριος της και υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε που βρίσκεται στην Αθήνα εξήρε τις θυσίες του ελληνικού λαού και εξέφρασε τη συμπαράστασή του. Πάντως η Καγκελάριος ζήτησε οι νόμοι που ψηφίζονται στην Ελλάδα να εφαρμόζονται κιόλας ενώ θα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα δεν έχει προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας, είπε, αφού το χρέος της είναι τόσο υψηλό που δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της. Ακόμη και εάν γίνει κούρεμα 50% στο ελληνικό χρέος, η Ελλάδα θα χρειαστεί αρκετό διάστημα ώσπου να επιστρέψει ξανά στις αγορές.

– Πάντως η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με σοκ και δέος τον νέο «Τιτανικό». Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 15 αγνοούμενοι ήταν αργά χθες το βράδυ, ο απολογισμός αυτού που ήδη αποκαλείται «Ο Τιτανικός της Τοσκάνης». Δύο εικοσιτετράωρα αφότου το κρουαζιερόπλοιο «Costa Concordia», με 4.229 επιβαίνοντες, προσέκρουσε σε ύφαλο, έγειρε στο πλάι και προσάραξε. Ο καπετάνιος Φραντσέσκο Σκετίνο κρατείται για ανθρωποκτονία κατά συρροήν, πρόκληση ναυαγίου και εγκατάλειψη πλοίου.