Νέα πηγή προβλημάτων για την Ελλάδα προσέθεσε η υποβάθμιση της Γαλλίας καθώς υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσει δυσκολίες στη χρηματοδότησή της από το νέο πακέτο ή να αυξήσει τα επιτόκια.

Αυτό θα συμβεί επειδή η Γαλλία είναι μια από τις βασικές εγγυήτριες χώρες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), από το οποίο θα λάβει η Ελλάδα το επόμενο χρηματοδοτικό της πακέτο των 130 δισ.

Η υποβάθμιση της Γαλλίας ίσως οδηγήσει σε υποβάθμιση και του EFSF. Σε αυτή την περίπτωση θα περιοριστεί η δεξαμενή των πιστωτών του ταμείου, καθώς ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως, και άλλοι συντηρητικοί επενδυτές δεν τοποθετούν τα κεφάλαιά τους σε ομόλογα φορέων με βαθμολογία χαμηλότερη από ΑΑΑ.

Παράλληλα θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού του ταμείου, το οποίο με τη σειρά του θα μετακυλήσει προφανώς την αύξηση στους δανειολήπτες του με πρώτη την Ελλάδα. Εξαιτίας αυτών ο επίτροπος Ολι Ρεν κάλεσε τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης να επισπεύσουν τη δημιουργία του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) o οποίος θα αντικαταστήσει το EFSF και δεν θα βασίζεται σε εγγυήσεις, αλλά σε δικά του κεφάλαια.