Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο επικεφαλής του IIF ανέφερε σχετικά με το επιτόκιο των νέων χρεογράφων πως «αυτό είναι ουσιαστικά το σημείο στο οποίο είναι μεγάλες οι διαφορές».

«Περιμένουν από τον ιδιωτικό τομέα να δεχτεί επιτόκια που δεν θα δέχονταν οι ίδιοι, πράγμα εντελώς παράλογο» είπε χαρακτηριστικά. O ίδιος ανέφερε μάλιστα πως η πλευρά των τραπεζιτών «εξεπλάγη αρκετά» από την στάση ορισμένων που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις, που εκπροσωπούν «τόσο κυβερνήσεις όσο και πολυμερείς οργανισμούς».

Υπενθυμίζεται πως οι διαθέσιμες πληροφορίες ανέφεραν πως η πλευρά των πιστωτών ζητεί επιτόκια κοντά στο 5% και επιπλέον ρήτρες που συνδέουν το επιτόκιο με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας (GDP warrants) σε ένα βάθος χρόνου, τουλάχιστον δηλαδή μετά από πέντε χρόνια.

Εισαγωγή CAC «δεν προκαλεί πιστωτικό γεγονός»

Την ίδια στιγμή, και ενώ τα δύο μέρη επιστρέφουν στο τραπεζί των διαπραγματεύσεων, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η εισαγωγή «ρήτρας συλλογικής δράσης» δεν προκαλεί πιστωτικό γεγονός και δεν πυροδοτεί την πληρωμή CDS.

«Οι νομικοί μας σύμβουλοι γνωμοδότησαν πως η εισαγωγή της ρήτρας δεν θα πυροδοτήσει τέτοο γεγονός» ανέφερε αξιωματούχος στο Reuters. Ωστόσο, η ενεργοποίηση της ρήτρας μπορεί να το προκαλέσει, συμπλήρωσε.

Επισήμως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί εξέφρασε τη Δευτέρα την αισιοδοξία των Βρυξελλών, αποφεύγοντας να σχολιάσει τις δηλώσεις από το IIF.

«Υποθέτω πως οι ίδιες οι δηλώσεις σε αυτό το κρίσιμο μέρος των διαπραγματεύσεων είναι οι ίδιες μέρος των διαπραγματεύσεων αυτών» σημείωσε με νόημα.

Η Κομισιόν είναι αισιόδοξη πως οι διαπραγματεύσεις θα έχουν σύντομα αίσια έκβαση, συμπλήρωσε.