Είπαµε ότι ο Εκο βρίθει αναφορών. Ας παίξουµε, λοιπόν, ένα παιχνίδι µε µερικές απ’ αυτές – όχι τις πιο δύσκολες, αυτές ας τις αφήσουµε για τους πιο µανιώδεις του είδους.

1.

Ο Γουλιέλμος του Μπάσκερβιλ στο «Ονομα του Ρόδου» είναι σαφής αναφορά στον Σέρλοκ Χολμς και το «Σκυλί των Μπάσκερβιλ». Σε ποιον άλλον αποτίνει φόρο τιμής ο Εκο μ’ αυτό το όνομα;

2.

Η περιγραφή του Γουλιέλμου στην αρχή του βιβλίου είναι ένα απόσπασμα από κάποιο έργο του Αρθουρ Κόναν Ντόιλ. Από ποιο;

3.

Σε ποιον/ους παραπέμπει το όνομα του ενός από τους τρεις ήρωες του «Εκκρεμούς του Φουκό», του Καζαουμπόν;

4.

Γιατί το κομπιούτερ στο «Εκκρεμές του Φουκό» λέγεται Αμπουλάφια;

5.

Ποια είναι η σχέση του ονόματος του Εκο με τον ήρωα του «Εκκρεμούς» Ντιοταλέβι;

6.

Το «Ονομα» περιέχει σαφείς αναφορές στον Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Στον «Μπαουντολίνο» πού έχουμε αναφορά στον ίδιο συγγραφέα;

Απαντήσεις

1.

Αναφέρεται στον Γουλιέλμο του Οκαμ (William of Ockham) και τη μέθοδο της «Λεπίδας του Οκαμ», βάσει της οποίας η πολλαπλότητα είναι περιττή και οι λύσεις βρίσκονται στα προφανή πράγματα.

2.

Είναι η περιγραφή που δίνει ο Γουάτσον όταν γνωρίζει τον Σέρλοκ Χολμς στο «Σπουδή σε Αλικο».

3.

Πολλοί θεωρούν ότι αναφέρεται στον Ισαάκ Καζαουμπόν, κλασικό λόγιο και φιλόσοφο του 17ου αιώνα. Ωστόσο, είναι περισσότερα τα κοινά του σημεία με τον ομώνυμο ήρωα των «Ειδών του Μαρτίου» (Middlemarch) της Γερτρούδης Στάιν που περνά όλη του τη ζωή αναζητώντας ένα πλαίσιο που θα εξηγεί το σύνολο της μυθολογίας.

4.

Ο Αβραάμ μπεν Σαμουήλ Αμπουλάφια ήταν κατά τον 13ο αιώνα ο ιδρυτής της σχολής της «προφητικής Καμπάλα» και δίνει μια γλωσσολογική προσέγγιση της μυστικιστικής εμπειρίας μέσα από ομάδες γραμμάτων και τη μελέτη τους.

5.

Ο παππούς τού Ουμπέρτο Εκο ήταν έκθετο παιδί και πήρε το επώνυμό του από τα αρχικά της έκφρασης Ex Coelis Oblatus, δηλαδή «προσφορά του ουρανού». Ο Ντιοταλέβι πάλι έχει ένα αντίστοιχο παρελθόν και τ’ όνομά του σημαίνει «ας σε αναθρέψει ο Θεός».

6.

Ο Εκο τοποθετεί τη σκάλα του Αλεφ του Μπόρχες στο Κολοσσαίο.