Αποτροπιασμό και έντονες αντιδράσεις προκαλεί βίντεο που κυκλοφόρησε χθες στο Διαδίκτυο και δείχνει ομάδα αμερικανών πεζοναυτών να ουρεί σε σορούς Ταλιμπάν, την ώρα μάλιστα που για πρώτη φορά δημιουργούνται ελπίδες για ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα καταδίκασε την πράξη αυτή των στρατιωτών, ενώ εκπρόσωπος του Πενταγώνου παραδέχθηκε ότι το βίντεο δείχνει να είναι πραγματικό. Πηγές από το Σώμα των πεζοναυτών ενημέρωσαν ότι εντοπίσθηκε η μονάδα στην οποία ανήκαν οι δράστες – πρόκειται για το τρίτο τάγμα της δεύτερης ταξιαρχίας πεζοναυτών, που έχει τη βάση της στο στρατόπεδο Λεζέν, στη Βόρεια Καρολίνα.

«Είδα το απόσπασμα και βρίσκω τη συμπεριφορά που καταγράφεται ελεεινή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πανέτα, ο οποίος διέταξε το Σώμα των πεζοναυτών και τον διοικητή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν να διερευνήσουν το περιστατικό, ενώ έσπευσε να εκφράσει την αποτροπή του και στον Πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά των αμερικανών πεζοναυτών «απάνθρωπη». Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε: «Μου γύρισε το στομάχι από την τερατώδη συμπεριφορά», ενώ εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι παρά το σοκ από το βίντεο δεν θα επηρεασθούν σημαντικά οι προσπάθειες για συνομιλίες. «Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοια βαρβαρότητα», δήλωσε ο Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ. «Το ξέρουμε ότι η χώρα μας είναι κατεχόμενη».

Το βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube και άλλες ιστοσελίδες δείχνει τέσσερις άνδρες με στολές πεζοναυτών να ουρούν πάνω σε τρία, γεμάτα αίματα, πτώματα Αφγανών. Ο ένας ακούγεται να λέει «καλή σου μέρα, φίλε» και ο διπλανός του προσθέτει ένα χυδαίο σχόλιο, ενώ όλοι φαίνεται να γνωρίζουν ότι υπάρχει κάποιο πέμπτο άτομο που τους τραβά βίντεο. Αμερικανοί στρατιωτικοί εξέφρασαν φόβους ότι το βίντεο θα αναμοχλεύσει τα ήδη έντονα – έπειτα από τον δεκαετή πόλεμο – αντιαμερικανικά αισθήματα στο Αφγανιστάν και θα περιπλέξει τις προσπάθειες για συμφιλίωση, καθώς τα ξένα στρατεύματα έχουν αρχίσει σταδιακά να αποχωρούν. «Τέτοιου είδους γεγονότα θα έχουν μια πολύ αρνητική επίδραση στην ειρηνευτική προσπάθεια», δήλωσε αφγανός αξιωματούχος.

Την ώρα που η κυβέρνηση Ομπάμα βλέπει την πρώτη χαραμάδα ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Ταλιμπάν έπειτα από μία δεκαετία, ο θυμός εναντίον της Ουάσιγκτον αυξάνεται στην ευρύτερη περιοχή καθώς το βίντεο αποτελούσε χθες το αποκλειστικό θέμα συζήτησης στο Ιντερνετ, όπου πολλοί θυμήθηκαν τα βασανιστήρια κρατουμένων στο Ιράκ και τις δολοφονίες άμαχων Αφγανών. Γίνεται ακόμα πιο απαιτητική, έτσι, η προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψη του Μαρκ Γκρόσμαν, ειδικού απεσταλμένου του Προέδρου Ομπάμα για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ο οποίος θα μεταβεί στην Καμπούλ για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Καρζάι αλλά και με αξιωματούχους από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ώστε να κλειστεί η συμφωνία με τους Ταλιμπάν για το άνοιγμα πολιτικού τους γραφείου στο Κατάρ.