«Εθισμένος στο Διαδίκτυο». Μια διαταραχή άγνωστη μέχρι πριν από λίγο καιρό, που όμως αφορά πλέον, σύμφωνα με επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου, ένα 5%-10% των χρηστών. Σημαίνει, επισημαίνουν, ότι ο χρήστης δεν μπορεί να ελέγξει τη χρήση του Διαδικτύου και βυθίζεται τόσο πολύ και για τόσο πολλές ώρες μέσα σε αυτό, που η πραγματική ζωή του καταρρέει. Τώρα, για πρώτη φορά, μια νέα έρευνα συνδέει τον εθισμό στο Διαδίκτυο με αλλαγές στον εγκέφαλο ανάλογες εκείνων που έχουν παρατηρηθεί σε ανθρώπους εθισμένους στο αλκοόλ, την κοκαΐνη και την κάνναβη.

Οπως επισημαίνει η βρετανική «Independent», κινέζοι ερευνητές σάρωσαν – χρησιμοποιώντας μαγνητικούς τομογράφους – τους εγκεφάλους 17 εφήβων που είχαν διαγνωσθεί με διαταραχή εθισμού στο Ιντερνετ και είχαν παραπεμφθεί στο Κέντρο Ιατρικής Υγείας της Σαγκάης και συνέκριναν τα αποτελέσματα με εκείνα των μαγνητικών τομογραφιών σε 16 μη εθισμένους εφήβους. Διαπίστωσαν λοιπόν βλάβες στη λευκή ουσία του εγκεφάλου, σε νευρικές συνάψεις που συνδέουν περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες εμπλέκονται στην επεξεργασία των συναισθημάτων, την προσοχή, τη λήψη αποφάσεων και τον αυτοέλεγχο. Ανάλογες αλλαγές έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες μορφές εθισμού, σε ουσίες όπως το αλκοόλ και η κοκαΐνη.

«Τα ευρήματά μας ανοίγουν τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων τρόπων αντιμετώπισης της διαταραχής εθισμού στο Ιντερνετ», σημείωσαν οι κινέζοι επιστήμονες στην ηλεκτρονική επιθεώρηση «Public Library of Science One». Οι ίδιοι πάντως αναγνώρισαν πως δεν μπορούν να πουν μετά βεβαιότητος αν οι αλλαγές στον εγκέφαλο είναι το αίτιο ή η συνέπεια του εθισμού στο Ιντερνετ. «Το πρόβλημα με την έρευνα αυτή», σημείωσε από την πλευρά του ο Μάικλ Φάρελ, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ερευνας για τα Ναρκωτικά και το Αλκοόλ στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία, «είναι πως δεν ήταν ελεγχόμενη, είναι πιθανόν να ευθύνονται για τις αλλαγές παράνομες ναρκωτικές ουσίες, αλκοόλ ή άλλα διεγερτικά με βάση την καφεΐνη».