«Δεν προσπαθώ να αντιγράψω ή να μιμηθώ κανέναν. Εχω τη δική μου ιστορία, τη δική μου διαδρομή», επιμένει ο Φρανσουά Ολάντ, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για τη γαλλική Προεδρία. «Μόνο ένα μήνυμα κρατώ από τον Φρανσουά Μιτεράν, ότι πρέπει να αγαπάς τη Γαλλία αν θέλεις να της εξασφαλίσεις μια καλύτερη μοίρα», λέει. Αλλά οι φωτογραφίες που αντιπαρέβαλε η «Liberation» αποδεικνύουν πως στην πραγματικότητα από τον Μιτεράν, τον πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα Σοσιαλιστή Πρόεδρο της Ε’ Γαλλικής Δημοκρατίας, τον «ρέκορντμαν μακροβιότητας στα Ηλύσια Πεδία» – είχε υπηρετήσει δύο επταετείς θητείες – κρατά πολύ περισσότερα. «Σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία», προσυπέγραφε η «Le Monde», «δεν υπάρχουν δύο, αλλά τρεις Φρανσουά: ο Ολάντ, ο Μπαϊρού και… ο Μιτεράν. Το όνομα του πρώην προέδρου μνημονεύεται κάθε φορά που πλησιάζουν προεδρικές εκλογές, ποτέ όμως άλλοτε δεν ακουγόταν τόσο συχνά».

Η σχέση του Ολάντ με τον Μιτεράν είναι παλιά, ξεκίνησε όταν ο πρώτος ήταν μόλις 11 ετών, το 1965, κι έβλεπε την μητέρα του να παρακολουθεί με προσοχή στη μαυρόασπρη τηλεόραση τον Φρανσουά Μιτεράν, υποψήφιο τότε για την Προεδρία έναντι του Ντε Γκολ. Το 1972, ο 18χρονος Ολάντ είναι ένας από τους 100.000 οπαδούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος που πάλλονται στον ρυθμό μιας ομιλίας του Μιτεράν στην Πορτ ντε Βερσάιγ. Θα μπει στα Ηλύσια Πεδία, μετά της συντρόφου του Σεγκολέν Ρουαγιάλ, έπειτα από την ιστορική νίκη του Μιτεράν το 1981, ως ανεπίσημος σύμβουλος του Ζαν Αταλί. Ο Μιτεράν δεν θα τον υπουργοποιήσει ποτέ, προτίμησε να υπουργοποιήσει τη Σεγκολέν. Τη δυσφορία του ο Ολάντ φρόντισε να την κρατήσει εκτός δημόσιου βίου.

Ενας κάποιος μιμητισμός γίνεται εμφανής ήδη από την εποχή που ο Ολάντ κρατά ως πρώτος γραμματέας τα ηνία του Σοσιαλιστικού Κόμματος. «Το 2003, στο συνέδριο της Ντιζόν, ο Λουί Μεξαντό (παλαιός υπουργός του Μιτεράν), μου είπε «ο Φρανσουά κάνει τον Μιτεράν»», αφηγείται ένας φίλος του Σοσιαλιστή υποψήφιου, ο Στεφάν Λε Φολ. «Ηταν ασυνείδητο. Ισως οι ομιλίες του να με εντυπωσίασαν περισσότερο από άλλους. Τις ξέρω σχεδόν απ’ έξω», λέει ο ίδιος ο Ολάντ. Αναγνωρίζει πως εμπνέεται από «το κράμα σοβαρότητας, συναισθήματος και καυστικού χιούμορ» του Μιτεράν. Χαιρετίζει σε αυτόν «τον επίμονο αντίπαλο, τον διορατικό ηγέτη, την ενωτική δύναμη της Αριστεράς».

«Να μην αφήσουμε τον Φρανσουά Μιτεράν να είναι ο μόνος Σοσιαλιστής Πρόεδρος της Ε’ Δημοκρατίας», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Ολάντ την Κυριακή από το Ζαρνάκ, τον τόπο ταφής του Μιτεράν – συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από τον θάνατό του. Στην προεκλογική Γαλλία όμως δεν επιτρέπεται η μονοπώληση του Μιτεράν: ο Κεντρώος υποψήφιος Φρανσουά Μπαϊρού μίλησε εκτενώς στη γαλλική τηλεόραση την Τετάρτη για τα «τρυφερά αισθήματα» που έτρεφε γι’ αυτόν ο Μιτεράν…