Διχασμό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα και μια θυελλώδη συζήτηση στο Ιντερνετ έχει πυροδοτήσει ένας νέος τρόπος συλλογής της ηλιακής ενέργειας∙ ο εμπνευστής της έχει χαρακτηριστεί στο Διαδίκτυο από ιδιοφυΐα μέχρι ψευδοεπιστήμονας, εξωγήινος και πράκτορας διεθνούς συνωμοσίας. Για την ηλικία του, όμως, αντιμετωπίζει όλο αυτό τον θόρυβο με αξιοσημείωτη ψυχραιμία – είναι μόλις 13 ετών.

Στην πραγματικότητα, ο Εϊνταν Ντόιερ ήταν 11 όταν συνέλαβε την ιδέα του. Ηταν χειμώνας και έκανε μαζί με τους γονείς του πεζοπορία στην οροσειρά Κάτσκιλ, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Βλέποντας τα γυμνά κλαδιά των δένδρων, πρόσεξε πως η διακλάδωσή τους ήταν πανομοιότυπη και αναρωτήθηκε γιατί. Οι γονείς του τον ενθάρρυναν να ψάξει το θέμα στο Ιντερνετ. Ο Εϊνταν το έκανε και ανακάλυψε πως η διακλάδωση των δένδρων υπακούει στην περίφημη Ακολουθία Φιμπονάτσι.

Την περίοδο εκείνη, οι γονείς του σκέπτονταν να εγκαταστήσουν στο σπίτι τους στο Λονγκ Αϊλαντ ηλιακούς συλλέκτες. Η αυλή τους ήταν όμως πολύ μικρή και η στέγη ακατάλληλη. Ισως, σκέφθηκε ο Εϊνταν, τα δένδρα να διαρρυθμίζουν έτσι τα κλαδιά τους ώστε να μεγιστοποιείται η συλλογή ηλιακού φωτός. Αν χρησιμοποιούσε την Ακολουθία Φιμπονάτσι προκειμένου να μιμηθεί αυτό το σχέδιο με ηλιακούς συλλέκτες αντί για φύλλα, ίσως το αποτέλεσμα να χωρούσε στον κήπο των γονιών του και να τροφοδοτούσε με ηλεκτρική ενέργεια το σπίτι. Με τη βοήθεια του πατέρα του και έπειτα από πολλά πισωγυρίσματα, ο Εϊνταν κατέληξε με δύο μοντέλα: μια παραδοσιακή, επίπεδη διάταξη ηλιακών συλλεκτών και έναν ηλιακό συλλέκτη σε σχήμα δένδρου, με βάση τη διαρρύθμιση των κλαδιών μιας βελανιδιάς. Επί μήνες, ο μικρός συνέκρινε μετρήσεις. Ενθουσιασμένος ανακάλυψε ότι οι μετρήσεις του ηλιακού συλλέκτη-δένδρου ήταν υψηλότερες.

Το περασμένο καλοκαίρι ο Εϊνταν κέρδισε ένα βραβείο Νεαρού Φυσιογνώστη από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Εγινε διάσημος, τον έχουν καλέσει να μιλήσει σε συνέδρια, από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης έως την Παγκόσμια Σύνοδο για την Ενέργεια του Μέλλοντος στο Αμπου Ντάμπι. Στην πορεία όμως διαπιστώθηκε πως άθελά του ο νεαρός συγκρίνοντας τα δύο μοντέλα είχε μετρήσει τη λάθος μεταβλητή: την ηλεκτρική τάση και όχι την ηλεκτρική ισχύ. Οι διαδικτυακές επιθέσεις που δέχθηκε δεν περιγράφονται. Αλλά ο Εϊνταν δεν το βάζει κάτω. Εφτιαξε ένα νέο μοντέλο, ένα «δένδρο» ύψους δύο μέτρων φορτωμένο με ηλιακούς συλλέκτες και επαναλαμβάνει το πείραμα μετρώντας την ηλεκτρική ισχύ. Προς το παρόν, δήλωσε στη «Wall Street Journal», το «δένδρο» του εξακολουθεί να νικά την παραδοσιακή, οριζόντια διάταξη ηλιακών συλλεκτών. «Αυτό το δένδρο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο», επιμένει.