Μεγάλα στοιχήματα με υψηλό ρίσκο βάζουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα του ελληνικού χρέους hedge funds που το προηγούμενο διάστημα αγόραζαν φθηνά ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με το Reuters.

Τα κερδοσκοπικά αυτά κεφάλαια θεωρούν ότι έχουν μπροστά τους μια καλή ευκαιρία να βγάλουν κέρδη δισεκατομμυρίων εάν η συμφωνία για το κούρεμα καθυστερήσει μέχρι τον Μάρτιο, όταν πρέπει να πληρωθούν ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας 14,5 δισ. ευρώ.

Γι’ αυτό και δημιουργούν εμπόδια στην επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών, που απαιτεί αυξημένο ποσοστό συμμετοχής για να κριθεί επιτυχής. Η συμφωνία για το PSI είναι απαραίτητη προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη χορήγηση από την τρόικα του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, ύψους τουλάχιστον 130 δισ. ευρώ.

Αρκετά hedge funds επιδιώκουν είτε να καθυστερήσουν οι συνομιλίες για το κούρεμα έως τον Μάρτιο για να πληρωθούν το 100% των ομολόγων που έχουν στα χέρια τους (τα οποία έχουν αγοράσει περίπου στο 40% της αξίας τους), είτε να μη συμμετάσχουν καθόλου στη συμφωνία επειδή έχουν ασφαλίσει τα ελληνικά ομόλογα που έχουν έναντι πιθανής χρεοκοπίας (CDS).

Η στρατηγική ωστόσο που ακολουθούν τα hedge funds είναι επικίνδυνη και αντί να κερδίσουν, τελικά μπορεί να χάσουν πολλά, σημειώνει το Reuters, επειδή η Ελλάδα μπορεί στο τέλος να αναγκάσει όλους τους ιδιώτες ομολογιούχους να λάβουν μέρος στο κούρεμα.