Προσκλητήριο σε όλες τις αντιμνημονιακές πολιτικές δυνάμεις για κοινή δράση απευθύνουν η μία μετά την άλλη προσωπικότητες της Αριστεράς, θεωρώντας την ενότητα το ισχυρότερο όπλο απέναντι στις δυνάμεις του αποκαλούμενου νεοφιλελευθερισμού.

Η αρχή έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ακολούθησαν οι Αλέκος Αλαβάνος, Μίκης Θεοδωράκης και Παναγιώτης Κουρουμπλής που σήμερα εκφράζουν διαφορετικούς αντιμνημονιακούς φορείς, οι οποίοι έχουν ωστόσο τον ίδιο στόχο, την αποχώρηση της κυβέρνησης Παπαδήμου και φυσικά την αποδέσμευση από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο.

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα έχει… στρατευθεί στον αγώνα ενάντια στην αντιμνημονιακή πολιτική. Και μάλιστα οι προσκλήσεις του παρότι – τουλάχιστον όσον αφορά το ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ – πέφτουν στο κενό αποτελούν τον κεντρικό κορμό κάθε δημόσιας παρέμβασής του. «Η Αριστερά μόνο σαν γροθιά μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής», λένε συνεργάτες του επισημαίνοντας ότι το προσκλητήριο συστράτευσης θα είναι μόνιμο και διαρκές.

προσκλησεισ. Το πρώτο κάλεσμα της εβδομάδας που πέρασε το έστειλε η Ενωτική Κίνηση. Οι Παναγιώτης Κουρουμπλής, Αντώνης Κοτσακάς, Αλέξης Μητρόπουλος, Νίκος Κοτζιάς και άλλα στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ έστειλαν πρόσκληση σε ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγους Πράσινους, Ελεύθερους Πολίτες (Βασίλης Οικονόμου) και Αρμα Πολιτών (Γιάννης Δημαράς). Τόπος συνάντησης, το κτίριο της Βουλής στην οδό Σέκερη. Το ραντεβού είναι την προσεχή Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στις 5 το απόγευμα για μια ανοιχτή συζήτηση σε βασικά πολιτικά θέματα, μεταξύ των οποίων η δημοκρατία, η ΑΟΖ και η ανάπτυξη. Στόχος του οικοδεσπότη οι δυνάμεις που συσπειρώνονται κάτω από την «αντιμνημονιακή ομπρέλα» να καταλήξουν κάποια στιγμή σε προτάσεις που μπορούν να γίνουν κυβερνητικές θέσεις και μελλοντικά – γιατί όχι; – σχέδια νόμου, τα οποία θα κατατεθούν από κοινού στην επόμενη Βουλή. Στο ραντεβού της Ενωτικής Κίνησης θα πάει σίγουρα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η Δημοκρατική Αριστερά με τους Δ. Χατζησωκράτη και Α. Νεφελούδη.

«Εμείς έχουμε ως αρχή να πηγαίνουμε όπου μας καλούν», εξηγεί ο υπεύθυνος τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος. «Είναι όμως αδιαπραγμάτευτη η θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει σημείο προσέγγισης των κομμάτων το «αντιμνημονιακό» και μόνο κάθε «αντί»».

Αντιθέτως, πολύ κοντά με την Ενωτική Κίνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αφού ήδη έχουν διοργανώσει και κοινές εκδηλώσεις. Μάλιστα την ερχόμενη Πέμπτη στις 7 το απόγευμα, μετά τη συνάντηση στη Σέκερη, ο κ. Κουρουμπλής μαζί με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΝ Πάνο Σκουρλέτη θα μιλήσουν σε εκδήλωση στη Μεταμόρφωση. «Εμείς εννοούμε την πολιτική της ενότητας σε αντίθεση με άλλους», υπογραμμίζει με νόημα ο κ. Σκουρλέτης δείχνοντας προς τις πλευρές του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ κυρίως.

επιστολη. Πρόσκληση για κοινή συνάντηση απηύθυνε και το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, του οποίου επικεφαλής είναι ο Αλέκος Αλαβάνος. Το δικό του ραντεβού είναι τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, 4 το απόγευμα στον 6ο όροφο της Περιφέρειας Αττικής. Η πρόσκληση Αλαβάνου απευθύνεται προς ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΚΟΑ, ΔΗΚΚΙ, Ενεργούς Πολίτες, Κόκκινο, Οικοσοσιαλιστές, Ομάδα Ρόζα, Ριζοσπάστες, Συνασπισμός, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΕΚΚΕ, Κομμουνιστική Ανανέωση, ΝΑΡ, ΟΚΔΕ – Σπάρτακος, ΣΕΚ και στο Ξεκίνημα. Οπως υπογραμμίζεται στην επιστολή Αλαβάνου «παρ’ όλο που, κατά τη γνώμη μας, από διάφορες αριστερές συλλογικότητες εκφέρονται θέσεις που ανταποκρίνονται σε μια άμεση ανατροπή – διέξοδο προς όφελος των εργαζομένων και της χώρας, στην κοινωνία κυρίως καταγράφεται απουσία αριστερής εναλλακτικής λύσης στις σημερινές συνθήκες. Καταγράφεται μια εγωιστική πολυδιάσπαση και αδυναμία να αντιπαρατεθεί με τόλμη και αισιοδοξία ενωμένη η Αριστερά απέναντι στις ενωμένες δυνάμεις τους συστήματος».

Στο ραντεβού με τον Αλαβάνο, όπως πληροφορεί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, θα εκπροσωπηθεί σίγουρα ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι σχέσεις με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ φαίνονται ακόμα παγωμένες. Από πλευράς ΚΚΕ, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κίνηση στήριξης.