Στη γραμμή τού «ό,τι είναι να γίνει είναι καλύτερο να γίνει μετά την ολοκλήρωση της απόφασης για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση» αναμένεται να κινηθεί σήμερα στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Γιώργος Παπανδρέου, αφήνοντας πάντως ανοιχτή την πόρτα στο να δεχθεί η διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ να ολοκληρωθεί πριν από τις εθνικές εκλογές. Ουσιαστικά δηλαδή να αλλάξει στάση σε σχέση με τα όσα πρότεινε προ δεκαημέρου στο ίδιο όργανο.

Οι πληροφορίες εμφανίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου έντονα δυσαρεστημένο από τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και πρωτίστως από την άκαμπτη στάση ορισμένων στελεχών, και ως εκ τούτου στη συνεδρίαση του οργάνου δεν αποκλείεται να κάνει μερικά κλικ… πιο κάτω από την αρχική του εισήγηση αποδεχόμενος την ανάδειξη προέδρου πριν από τις εκλογές. Ωστόσο θα επιμείνει ότι για το καλό της χώρας και για τη στήριξη του κυβερνητικού έργου «θα πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα», επομένως δεν θα πρέπει να επιδειχθεί βιασύνη για εσωκομματικές διαδικασίες παράλληλα με τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το PSI.

«ΠΑΡΤΕ ΘΕΣΗ». Οι ίδιες πληροφορίες, που εμφανίζουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ενοχλημένο με όσα στελέχη «δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών», αναφέρουν ότι στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος θα προτρέψει ουσιαστικά τα κορυφαία στελέχη και τους υποψήφιους αρχηγούς να δημοσιοποιήσουν τη θέση τους για τον χρόνο της εκλογής του προέδρου ούτως ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους ενώπιον και των μελών του ανώτατου οργάνου αλλά και της κοινωνίας. Στο πλαίσιο της νέας τακτικής «νίπτω τας χείρας μου» δεν αποκλείεται τελικώς να αποδεχθεί οποιαδήποτε άλλη πρόταση κατατεθεί από τους «κορυφαίους» ακόμη και για εκλογή ηγεσίας άμεσα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στην Αθήνα από το Λονδίνο χθες το μεσημέρι και επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τους στενούς συνεργάτες του, ενώ το απόγευμα μετέβη στο γραφείο του στη Βουλή όπου συναντήθηκε με τον Χρήστο Παπουτσή.

Κάποιες πηγές της Ιπποκράτους δεν απέκλειαν να επιδιώξει νέο τετ α τετ και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πραγματοποιεί συνεχώς ραντεβού με στελέχη που τον υποστηρίζουν και συγκροτούν την ομάδα του και εμφανίζεται να επιμένει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν άμεσα, χωρίς να ισχύσει το σενάριο της διαρχίας. Χθες, μάλιστα, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, με την οποία συζήτησε για τις εξελίξεις ενόψει του Εθνικού Συμβουλίου.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ. Πάντως, χθες και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Αntenna διατύπωσε διαφοροποιημένη πρόταση από την αρχική του, προτείνοντας η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού να γίνει αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου και μετά τη συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση. Ανάλογη πρόταση είχε καταθέσει άλλωστε προχθές και η Αννα Διαμαντοπούλου.

n Χθες, τέλος, ο Στέφανος Τζουμάκας ανακοίνωσε και επισήμως την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ασκώντας κριτική στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια.