«Βεβαίως να περικοπεί η κρατική επιχορήγηση», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της συνέχισης της επιχορήγησης των κομμάτων από το κράτος, «αφού είναι πυλώνες της δημοκρατίας». Υπέρ της περικοπής τάσσεται και η Νέα Δημοκρατία, η οποία εκτιμά ότι το πρόβλημα έχει να κάνει με το θεσμικό πλαίσιο για τα οικονομικά των κομμάτων, «το οποίο είναι περιοριστικό της ιδιωτικής χρηματοδότησής τους». Υπέρ της περικοπής τάσσονται ακόμα το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ, ο ΣΥΝ και η Δημοκρατική Αριστερά.
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Παράλληλα «προβληματικό» χαρακτηρίζει ο υπουργός Εσωτερικών τον σημερινό τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων και καλεί τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους ώστε να αντιμετωπιστεί συνολικά και άμεσα το ζήτημα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. «Υπάρχει πρόβλημα όταν η κυβέρνηση περιορίζει μισθούς, συντάξεις, και επενδυτικές δαπάνες για να βελτιώσει τα δημοσιονομικά και ένα τμήμα της δημοσιονομικής βελτίωσης να αυξάνει τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τις κρατικές δαπάνες και το έλλειμμα», επισήμανε ο κ. Γιαννίτσης αναφερόμενος στην άμεση συνάρτηση των κομματικών εσόδων με τα έσοδα του προϋπολογισμού. «Ατοπη και άκαιρη», χαρακτήρισε την αύξηση και ο Θ. Πάγκαλος.
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων προκάλεσε και μίνι κόντρα καθώς η ΝΔ κατηγόρησε το υπουργείο Εσωτερικών ότι έδωσε λανθασμένα στοιχεία. Ωστόσο, από το υπουργείο δόθηκε η απάντηση ότι η ΝΔ δεν έχει πάρει ακόμη την τέταρτη δόση της χρηματοδότησης για το 2011. «Η αναφορά, σε δήλωση του γενικού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας Θανάση Σκορδά, στην εκταμίευση προς αυτή 12.749.671 ευρώ αφορά τις τρεις πρώτες δόσεις της χρηματοδότησης για το 2011 και δεν αναιρεί την ακρίβεια της συνολικής χρηματοδότησης δεδομένου ότι τα κόμματα, όπως γνωρίζουν, έχουν λαμβάνειν και την τελευταία δόση του 2011», σημειώνει ο κ. Γιαννίτσης. Ο υπουργός υπογραμμίζει ακόμα ότι «η εκχώρηση των δόσεων της χρηματοδότησης των κομμάτων στις τράπεζες λόγω δανείων τους δεν αφορά το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο δεν έχει καμιά ανάμειξη στο θέμα αυτό».
Νωρίτερα ο κ. Σκορδάς υπογράμμιζε ότι η Νέα Δημοκρατία εισέπραξε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ λιγότερα από ό,τι το 2010 κατηγορώντας το υπουργείο για ανευθυνότητα και ότι έδωσε λανθασμένα στοιχεία.

Στο θέμα του τραπεζικού δανεισμού με «ενέχυρο» τη μελλοντική τακτική επιχορήγηση του κόμματος αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Θανάσης Σκορδάς, λέγοντας ότι το 2011 η ΝΔ εισέπραξε 12.749.671 ευρώ, εκ των οποίων τα 11.350.970 ευρώ «δεν έφτασαν ποτέ στο ταμείο του κόμματος καθώς παρακρατήθηκαν για την εξυπηρέτηση υφιστάμενων δανείων». Βέβαια είναι κοινό μυστικό στα κομματικά γραφεία ότι η τέταρτη και τελευταία δόση της τακτικής επιχορήγησης πηγαίνει συνήθως ολόκληρη στις τράπεζες από τις οποίες έχουν δανειστεί τα κόμματα, βάζοντας ως ενέχυρο την επιχορήγηση που θα λάβουν ώς το 2015! Μάλιστα για ν'αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ετοιμάζουν κοινή φόρμουλα ώστε να ζητήσουν ένα μέρος της κρατικής επιχορήγησης να δίνεται στα κόμματα σε είδος (π.χ. γραφεία, προσωπικό) κι όχι σε χρήμα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από