Το κλίμα της σύγχυσης που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ ήρθε να επιδεινώσει κοινή επιστολή δύο αναπληρωτών υπουργών και πέντε υφυπουργών της κυβέρνησης, οι οποίοι ανήκουν στο λεγόμενο «προεδρικό» κλίμα και προτείνουν η διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ «να ξεκινήσει μετά την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και την εξασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας» και να γίνει σύμφωνα με το Καταστατικό».

Με την ίδια επιστολή ζητούν παράλληλα… παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου «και μετά την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, στην υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, για να μπει η χώρα σε πορεία ανάκαμψης», προσδιορίζοντας την παράταση «ακόμη και τον Οκτώβριο του 2013, εφόσον», όπως σημειώνουν, «χρειαστεί». Επικαλούνται εξάλλου την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως «θεματοφύλακας αποτρέποντας τις μικροκομματικές στρατηγικές». Κατά τα λοιπά, αναγνωρίζουν στον Λουκά Παπαδήμο το «αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα» να προβεί ακόμη και σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του! Το κείμενο, το οποίο παρέμεινε ασχολίαστο από την κυβέρνηση, υπογράφεται από τους αναπληρωτές υπουργούς Φίλιππο Σαχινίδη και Σωκράτη Ξυνίδη, καθώς και τους υφυπουργούς Γιάννη Δριβελέγκα, Μάρκο Μπόλαρη, Θανάση Μωραΐτη, Μιχάλη Οθωνα και Γιώργο Πεταλωτή.

ΟΞΥΤΑΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ. Η επιστολή προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση της ΝΔ, η οποία κατηγορεί τα επτά κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ για «απύθμενο πολιτικό θράσος» και για το ότι βάζουν «το κομματικό πάνω από το εθνικό» ζητώντας την παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου. «Η ΝΔ δεν θα επιτρέψει στις εσωκομματικές σκοπιμότητες του ΠΑΣΟΚ να καθορίσουν το μέλλον της χώρας», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Μιχελάκης.