ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Σε αποχώρηση του επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα από την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο χωρίς να έχει επιτευχθεί αποτέλεσμα και σε – προσωρινή, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις – διακοπή των διαπραγματεύσεων κατέληξε το χθεσινό «μπρα ντε φερ» για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, συντηρώντας στα ύψη την αγωνία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Mάλιστα, το IIF εκτόξευσε εμμέσως την απειλή της χρεοκοπίας για την Ελλάδα, σκληραίνοντας το παιχνίδι, αν και οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι πρόκειται απλώς για την κορύφωση μιας διαπραγμάτευσης στην οποία διακυβεύονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Κλειδί της χθεσινής εμπλοκής φαίνεται πως υπήρξε το επιτόκιο που πρότεινε η ελληνική πλευρά για τα νέα κουρεμένα ομόλογα, τα οποία θα ανταλλαγούν με τα παλιά. Ενα επιτόκιο σημαντικά χαμηλότερο από το μεσοσταθμικό 5,15% που ήθελε η πλευρά των τραπεζών (σύμφωνα με μια πληροφορία προτάθηκε επιτόκιο 3%).

Σε μια σκληρή ανακοίνωσή του το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο απέδωσε εμμέσως πλην σαφώς την ευθύνη για την εμπλοκή όχι στην ελληνική κυβέρνηση, στην οποία αναγνωρίζει ότι έκανε προσπάθειες, αλλά στα άλλα εμπλεκόμενα μέρη της διαπραγμάτευσης, φωτογραφίζοντας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα είναι εκείνη που πιέζει για μεγαλύτερες απώλειες στους πιστωτές, αφού το ΔΝΤ θέλει να διασφαλίσει ότι μετά το κούρεμα το χρέος θα είναι βιώσιμο και η ευρωζώνη ότι δεν θα χρειαστεί να βάλει και άλλο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Kατόπιν αυτών, το IIF απηύθυνε εμμέσως προειδοποίηση ότι υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθεί συμφωνία σε εθελοντική βάση, κάτι που μεταφράζεται σε απειλή για χρεοκοπία της χώρας. «Κάτω από τις συνθήκες αυτές», αναφέρει, «οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και τον επίσημο τομέα (σ.σ. εννοεί την τρόικα) διεκόπησαν για περισυλλογή πάνω στα πλεονεκτήματα μιας εθελοντικής προσέγγισης».

«Ωστόσο», συνεχίζει η ανακοίνωση, «ελπίζουμε πάρα πολύ ότι η Ελλάδα με την υποστήριξη της ευρωζώνης θα είναι σε θέση να επαναδιαπραγματευθούν εποικοδομητικά με τον ιδιωτικό τομέα, με προοπτική να ολοκληρωθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για εθελοντική ανταλλαγή χρέους, συνεπή με τη συμφωνία της 26ης/27ης Οκτωβρίου, προς το συμφέρον της Ελλάδας και της ευρωζώνης».

Πηγές από την ελληνική κυβέρνηση επεσήμαιναν ότι η χθεσινή εξέλιξη είναι ένα επεισόδιο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, αλλά η προοπτική επίτευξης συμφωνίας παραμένει. Αλλωστε, οι δυο πλευρές συμφώνησαν ουσιαστικά να συνεχίσουν τη συζήτηση μάλλον την Τετάρτη, ενώ είναι βέβαιο ότι στο μεταξύ θα υπάρξουν προσπάθειες προσέγγισης στα επίμαχα θέματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πηγές του υπουργείου Οικονομικών μιλούσαν χθες για «κλίμα εμπιστοσύνης και συναντίληψης» που επικρατούσε στις συνομιλίες μεταξύ IIF και Ελλάδας, φροντίζοντας ταυτόχρονα να προσθέσουν ότι η Ελλάδα «ενεργεί στο πλαίσιο της ευρωζώνης και σε απόλυτη συνεννόηση με τους θεσμικούς της εταίρους».