«Είναι προτιμότερο να υπάρχουν ανοιχτές επιχειρήσεις με λίγο χαμηλότερες αποδοχές, έπειτα από συμφωνία των δύο πλευρών, παρά κλειστές και περισσότεροι άνεργοι».

Αυτό δήλωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κατέστησε σαφές ότι για την κυβέρνηση «δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις» και «οι τελικές θέσεις θα διατυπωθούν βάσει των αποτελεσμάτων του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων με γνώμονα την ενίσχυση της εργασίας και τη στήριξη των αδύναμων στρωμάτων».

Κατά τον Πρωθυπουργό, «όσο ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων βρίσκεται σε εξέλιξη η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάρει θέση» ενώ, όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αν προτίθεται να λάβει μέτρα για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, έσπευσε να τονίσει με νόημα: «Στην προσπάθεια για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την αποκατάσταση της απώλειας της ανταγωνιστικότητας βραχυπρόθεσμα η μείωση στο εισόδημα είναι αναπόφευκτη. Την τελευταία διετία 38.000 επιχειρήσεις έκλεισαν, η ανεργία έφθασε στο 17%, οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ μειώθηκαν κατά 185.000. Οι άνεργοι δεν έχουν ούτε κατώτατο μισθό, ούτε 13ο και 14ο μισθό. Πρέπει να νοιαστούμε και γι’ αυτούς».

Η θέση του αυτή ωστόσο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αντέτεινε ότι «δεν υπάρχει κάποιος λογικός άνθρωπος που να πιστεύει πως η αύξηση της ανταγωνιστικότητας θα έλθει με τη μείωση των μισθών» και επέκρινε προσωπικά τον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να πιστεύετε πως θα σώσετε τη χώρα κουτσουρεύοντας τους μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα».