Η Φράνκλιν δεν κατάγεται από πλούσια οικογένεια. Ωστόσο αρνείται να λάβει τα χιλιάδες δολάρια που της προσφέρονται για τις επιτυχίες της στις πισίνες. Θέλει να παραμείνει ερασιτέχνης και να μπορέσει να κολυμπήσει για την ομάδα του κολεγίου στο οποίο θα φοιτήσει!

Η Μελίσα «Μίσι» Τζάνετ Φράνκλιν είναι 16 ετών από το Κολοράντο και έχει περάσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής της στις πισίνες. Αυτή τη στιγμή θεωρείται κορυφαία στον κόσμο στα 200 μ. ελεύθερο και στα 200 μ. ύπτιο και μεγάλη ελπίδα των Αμερικανών για κατάκτηση χρυσών μεταλλίων στο Λονδίνο. Τα χρηματικά έπαθλα και οι χορηγίες που της προσφέρονται θα μπορούσαν να της λύσουν το οικονομικό της πρόβλημα.

Ανθίσταται όμως σθεναρά ακολουθώντας τους κανόνες του NCAA!

Σπάνια κολυμβητές έρχονται αντιμέτωποι με αυτό το δίλημμα αφού οι περισσότεροι πρωταθλητές αποτελούν «προϊόντα» κολεγιακών προγραμμάτων, ενώ η νεαρή Φράνκλιν δεν έχει τελειώσει ακόμα το γυμνάσιο!

Το φαινόμενο Μάικλ Φελπς που βρέθηκε σε παρόμοια θέση προτίμησε τα δολάρια, όχι όμως και η Νάταλι Κάφλιν που ετοιμάζεται τώρα για την τρίτη συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Φράνκλιν σάρωσε στα κολυμβητικά γκραν πρι των ΗΠΑ, αλλά δεν αποδέχτηκε την επιταγή των 20.000 δολαρίων που αντιστοιχούσαν στα μετάλλια που κατέκτησε.

Τον Νοέμβριο αρνήθηκε 50.000 δολάρια για τον τερματισμό της στη δεύτερη θέση στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FINA και λίγες ημέρες αργότερα είπε ξανά «όχι» στα 23.000 δολάρια που αντιστοιχούσαν σε έπαθλα από συμμετοχές της σε διεθνείς αγώνες.

Οι γονείς της αφού ρώτησαν τη μονάκριβη κόρη τους αν πράγματι αντιλαμβάνεται τι σημαίνει να λες όχι σε τόσα πολλά χρήματα, στη συνέχεια εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στην επιλογή της. Στήριξη που μεταφράζεται σε πολλές χιλιάδες δολάρια αφού πληρώνουν από την τσέπη τους όλα τα έξοδα για τα ταξίδια στο εξωτερικό ώστε να ακολουθούν την κόρη τους. Παράλληλα η μητέρα της Φράνκλιν έχει λάβει άδεια ενός έτους από την εργασία της ως φυσικοθεραπεύτρια για να αναλάβει χρέη γραμματέα της Μίσι, γιατί το NCAA απαγορεύει την πρόσληψη μάνατζερ.