Εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στο ΠΑΣΟΚ ενόψει της μεθαυριανής σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, το οποίο καλείται να δώσει λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά την κίνηση των διαδικασιών για την αλλαγή ηγεσίας στο Κίνημα. Χθες, υπήρξε μπαράζ συναντήσεων κορυφαίων στελεχών προκειμένου να συντονιστούν τα βήματά τους ενόψει της συνεδρίασης του ανώτερου καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος της πλειοψηφίας. Σημαντική παρέμβαση έκανε η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία με επιστολή της πρότεινε την άμεση εκλογή προέδρου του κόμματος σε περίπτωση αιφνιδιαστικών εκλογών ή κανονικά, μετά την ολοκλήρωση των βασικών υποχρεώσεων της κυβέρνησης (PSI, νέα δανειακή σύμβαση).

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ. Ο Γιώργος Παπανδρέου, που επιστρέφει απόψε από το Λονδίνο, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με συνεργάτες του ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου. Συνομιλητές του τόνισαν στα «ΝΕΑ» πως «δεν έχει διαφοροποιηθεί σε τίποτε αναφορικά με τις θέσεις που εξέφρασε στο Πολιτικό Συμβούλιο της 9ης Ιανουαρίου». Οι αναφορές αυτές έχουν να κάνουν με έντονες φήμες που κυκλοφόρησαν χθες στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ ότι ο κ. Παπανδρέου πρόκειται να προχωρήσει σε μια θεαματικού χαρακτήρα παραίτηση από πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σύμφωνα με τις φήμες αυτές, θα συγκαλέσει στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας την Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου να εκλέξει τον διάδοχό του, με τον ίδιο να παραμένει στη θέση του Προέδρου του κόμματος «για όσο διάστημα απαιτηθεί» ώστε να οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ ομαλά σε διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση.

Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου προσέθεταν ότι «αυτά, σήμερα που μιλάμε, δεν έχουν βάση», εννοώντας προφανώς τις φήμες που διακινήθηκαν σε ευρύτατη κλίμακα. Πάντως, για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η εικόνα του κ. Παπανδρέου, χθες ζητήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Παπούλιας αποδέχθηκε το αίτημα και η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη μία το μεσημέρι αύριο Παρασκευή, μόνο λίγες ώρες πριν από τη σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Το Σάββατο, πριν από την έναρξη της διήμερης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ. Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας γίνονται κινήσεις (ακόμη και συλλογή υπογραφών) από ομάδα στελεχών – αναφέρονται τα ονόματα των Π. Ευθυμίου και Χρ. Πρωτόπαπα – που ζητούν άμεση εκλογή αρχηγού σύμφωνα με το καταστατικό, δηλαδή από τη βάση. Παράλληλα διακινήθηκαν πληροφορίες ότι η πλευρά Βενιζέλου τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας τις τελικές αποφάσεις του Γ. Παπανδρέου, ενώ η άλλοτε «τρόικα» έχει μετασχηματιστεί σε δυάδα Α. Λοβέρδου – Γ. Ραγκούση.

Στους κύκλους του ΠΑΣΟΚ, μετά και τη δήλωση πρόθεσης του πρώην υπουργού Στ. Τζουμάκα να θέσει υποψηφιότητα και έπειτα από σχετικές κινήσεις και του Χρ. Παπουτσή, δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχει διαγκωνισμός στελεχών που επιθυμούν να εκφράσουν το στρατόπεδο του Γιώργου Παπανδρέου. Υπενθυμίζεται επίσης ότι σχετικό ενδιαφέρον έχουν εκφράσει η Λούκα Κατσέλη αλλά και ο Χάρης Καστανίδης.