Το θέμα της χθεσινής ημέρας για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ ήταν η παρέμβαση της κ. Διαμαντοπούλου, η οποία με επιστολή της στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκη ζήτησε οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος να κινηθούν αμέσως μετά την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης και την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων με τους ιδιώτες (το λεγόμενο PSI).

Σε περίπτωση αιφνιδιαστικών εκλογών οι διαδικασίες για την εκλογή του προέδρου να προχωρήσουν άμεσα, το συντομότερο δυνατόν, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος αυτός θα ηγηθεί του Κινήματος στις εκλογές.

Η υπουργός Παιδείας θεωρεί δεδομένο ότι θα πρέπει να υπάρξει το ασυμβίβαστο στην άσκηση υπουργικών καθηκόντων και στην υποψηφιότητα νυν υπουργών για τη θέση του προέδρου και καλεί τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ να δοθεί η δυνατότητα στον κ. Παπαδήμο να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές. Σε ό,τι αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου λέει ότι «δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε έντιμο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει το εξιλαστήριο θύμα για όλα όσα έχουν συμβεί».

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Ως «βελτιωμένη πρόταση Παπανδρέου για περιορισμένης διάρκειας διαρχία» αντιμετώπισαν κορυφαία στελέχη τις προτάσεις της κ. Διαμαντοπούλου, ενώ από άλλους επισημαινόταν ότι οι απόψεις της «βρίσκονται αρκετά κοντά στις απόψεις Βενιζέλου», ο οποίος ως γνωστόν τάσσεται υπέρ της άμεσης εκλογής προέδρου από «κάποιο όργανο» δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης στη χώρα και των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν από τη Δευτέρα με την τρόικα, από το αποτέλεσμα των οποίων θα κριθεί εν πολλοίς η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.