Τις προοπτικές εμβάθυνσης της ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας κυρίως στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στο πλαίσιο της ελληνικής και εβραϊκής Διασποράς συζήτησαν στη χθεσινή τους συνάντηση ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας και ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχουντ Μπαράκ.
Οι δύο άνδρες μίλησαν για τις δυνατότητες που ανοίγονται για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ιδιαίτερα μετά τις ανακοινώσεις της Noble Energy για τη δυνατότητα των κοιτασμάτων του κυπριακού Οικοπέδου 12, καθώς δεν αποτελεί μυστικό ότι οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονται για τη διασύνδεση των δικών τους κοιτασμάτων με τα κυπριακά και τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν σε κοινό Υπουργικό Συμβούλιο Ελλάδας - Ισραήλ το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει σύντομα υπό τους Λουκά Παπαδήμο και Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Συζητήθηκαν ακόμη οι προοπτικές συνεργασίας της ελληνικής και της εβραϊκής Διασποράς. Σημειώνεται ότι ήδη υπάρχει συνεργασία των οργανώσεων της ελληνικής και κυπριακής Ομογένειας στις ΗΠΑ με τις αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις, ενώ, όπως αποφασίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη συνάντηση του Ισραηλινού υφυπουργού Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν με τον έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Δόλλη, τον Μάιο θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη μεγάλη συνάντηση της ελληνικής και εβραϊκής Διασποράς με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων και από τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ. Στην ατζέντα βρέθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως στη Συρία και στο Ιράν, ενώ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Τουρκία και οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, οι οποίες περνούν δύσκολες μέρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μπαράκ ευχαρίστησε τον κ. Δήμα για τη στάση που κράτησε η Ελλάδα τον περασμένο Ιούνιο στο θέμα του στολίσκου αλληλεγγύης προς τη Γάζα καθώς εμπόδισε τον απόπλου πλοίων από ελληνικά λιμάνια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από