Ωστόσο, αν ήμασταν στις ΗΠΑ θα μαθαίναμε πολύ περισσότερα από όσα τελικά μάθαμε. Τι σκεφτόταν ο Γιώργος Παπανδρέου όταν άκουγε τον Νίκο Σαλαγιάννη; Ποιος μίλησε πριν και τι είπε; Τι φορούσε η Συλβάνα Ράπτη όταν κατακεραύνωνε τη διαρχία; Τι έγινε στη ΝΔ όταν έκλεισαν οι πόρτες στα μέσα ενημέρωσης;

Αυτά θα τα μαθαίναμε αν οι έλληνες πολιτικοί γνώριζαν τι είναι πράγματι το twitter. Στην πραγματικότητα, όμως, η σχέση των ελλήνων πολιτικών με το διάσημο τιτίβισμα είναι προς το παρόν όση του φάντη με το ρετσινόλαδο. Στο twitter είναι σχεδόν όλοι, πλην της Αριστεράς, που μάλλον σνομπάρει τα social media. Το νόημα του τιτιβίσματος, όμως, το έχουν συλλάβει ελάχιστοι.

Στις εξαιρέσεις ανήκουν νέοι πολιτικοί όπως η Εύα Καϊλή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φυσικά ο Γιώργος Παπανδρέου, ένθερμος οπαδός της νέας τεχνολογίας, ενώ δειλά βήματα κάνουν ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης. Η Εύα Καϊλή μάλιστα δεν δίστασε να ενημερώσει τους πιστούς της ακόλουθους στα social media ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αν ο κ. Παπανδρέου δεν αποσύρει το δημοψήφισμα το δραματικό εκείνο διάστημα μετά τη Σύνοδο των Καννών.

Μια απλή ματιά στα tweets αρκεί για να καταλάβει κανείς τη διαφορά μεταξύ ελλήνων πολιτικών και αμερικανών ή ευρωπαίων. Για τον Μπαράκ Ομπάμα είναι απόλυτα φυσικό όταν πηγαίνει σε μια εκδήλωση να τουιτάρει όλη την εκδήλωση, ανεβάζοντας 2-3 φωτογραφίες οπωσδήποτε, την απάντησή του σε μια ερώτηση, να περιγράψει στιγμιότυπα και να δώσει το στίγμα, κάποια στιγμή καλεί τους followers να του πουν τι θα ήθελαν να ρωτήσουν, μεταφέρει την ερώτηση και αναρτά την απάντηση.

Στην Ελλάδα είναι διαφορετικά τα πράγματα: Χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών μετά την ανακοίνωση ότι θα είναι ο κεντρικής ομιλητής στο 1ο Οικονομικό Φόρουμ της Ελλάδα που έγινε στο Γκραντ Ριζόρτ Λαγονήσι, σιώπησε. Ούτε περιγραφή, ούτε κλίμα, ούτε – πολύ περισσότερο – ερωτήσεις του κοινού.

Ο υπουργός δεν πρωτοτύπησε. Αυτός είναι ο κανόνας προς το παρόν. Την περασμένη εβδομάδα, πλήρη πολιτικών εξελίξεων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος τουιτάρισε ότι θα έβγαινε στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega», η Λούκα Κατσέλη ότι θα εμφανιστεί στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου στον Σκάι, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέβασε το δελτίο Τύπου για την άνοδο της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, ενώ η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη ότι θα έκανε περιοδεία στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Εξαίρεση τα γεμάτα χρώμα tweets της κ. Διαμαντοπούλου από τη Ρώμη και του κ. Ραγκούση από την Κωνσταντινούπολη.

«Οι έλληνες πολιτικοί, αντί να δείχνουν κάτι από την πραγματικότητά τους εκείνη την ώρα, συνήθως ανεβάζουν στο twitter δελτία Τύπου ή πληροφορούν πού θα μιλήσουν. Δεν το χρησιμοποιούν για να χτίσουν σχέσεις με το κοινό, αλλά απλώς ανακοινώνουν τι κάνουν όπως όταν ανακαλύφθηκε το φαξ», επισημαίνει ο Χρήστος Ακρατόπουλος, στέλεχος εταιρείας στρατηγικής και ανάπτυξης των social media στην Ελλάδα.
Στις ΗΠΑ οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι Ρόμνεϊ και Πολ έκαναν τεράστιο come back μέσω των social media, ακόμα όμως δεν έχουν φτάσει τον Ομπάμα που είναι έτη φωτός μακριά. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πήρε 69 εκατ. ψήφους το 2008 και σήμερα έχει 24 εκατ. likers στο facebook και άλλα 2-3 εκατ. πολίτες που τον ακολουθούν στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter (obama2012). «Ο Ομπάμα πραγματικά ξέρει να χειρίζεται τον μέσο» τονίζει ο κ. Ακρατόπουλος. «Περιγράφει την πραγματικότητά του, απαντά στον κόσμο – που είναι πολύ σημαντικό – ακούει και αντιδρά. Δεν ανοίγει έναν λογαριασμό για να υπάρχει και μετά τον ξεχνάει».

Η μόδα του twitter που δοξάζουν πολιτικοί όλων των ηλικιών – ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ φημίζεται για τα ουσιαστικά τιτιβίσματά του κατά τη διάρκεια Συνόδων Κορυφής της ΕΕ – φαίνεται πως έχει αναπτυχθεί εντελώς διαφορετικά στην Ελλάδα. Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βασίλης Κικίλιας είναι από τους πολιτικούς που έχουν ξεχασμένους λογαριασμούς στο twitter, ενώ ανενεργός είναι και ο λογαριασμός του ΠΑΣΟΚ αντίθετα με εκείνον της Νέας Δημοκρατίας.

Βέβαια, ενώ οι έλληνες πολιτικοί διστάζουν ακόμα να εκτεθούν, στην Αγγλία ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει στους βουλευτές να τουιτάρουν τη συνεδρίαση, ενώ το CNN στους πρόσφατους προκριματικούς της Αϊοβα αντί για έξιτ πολ χρησιμοποίησε το twitter για να προβλέψει τι θα γίνει μεταξύ Ρόμνεϊ και Πολ. Πρόεβλεψε σωστά.

Από τους πλέον δραστήριους λογαριασμούς στο twitter ήταν αυτός του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, για την καλή εικόνα του οποίου δούλευε αθόρυβα μια ολόκληρη ομάδα.

Στο @prime minister.gr κάνει απρόσμενα συχνές εμφανίσεις ο Λουκάς Παπαδήμος. Οπως την περασμένη εβδομάδα την ώρα που εξελισσόταν το Πολιτικό Συμβούλιο στο ΠΑΣΟΚ και η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη Συγγρού, που έγραψε: «Από τις πράξεις και τις αποφάσεις μας τις επόμενες εβδομάδες θα κριθούν τα πάντα». Στο πρωθυπουργικό twitter ο κ. Παπαδήμος ενημερώνει για όλες τις συναντήσεις του την ώρα που εξελίσσονται.

Η σχέση των πολιτικών της Αριστεράς μοιάζει ανεξιχνίαστη. Νεότερα στελέχη όπως η Ρένα Δούρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, είναι από τους λίγους που ασχολούνται. Εντύπωση προκαλεί ότι οι περισσότεροι followers της κ. Δούρου γράφουν με ψευδώνυμα όπως ο Μάο Τσε Τουνγκ που έγραψε χθες «δεν πύκνωσε ο χρόνος, αραίωσε η αντίληψή μας».