Νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να αμφισβητήσει το ισοζύγιο οφέλους – κινδύνου στην προληπτική τακτική λήψη μικρών δόσεων ασπιρίνης σε άτομα άνω των 45 ετών, με στόχο τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Η έρευνα διεξήχθη σε 100.000 άτομα χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου και είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει σε υγιή πληθυσμό. Οι επιστήμονες κατέγραψαν πως μπορεί η προληπτική χρήση ασπιρίνης να μειώνει 10% τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο για εσωτερική αιμορραγία ίσως και περισσότερο από 30%.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν πως ένα στα 120 άτομα που λάμβανε ασπιρίνη για περίπου έξι χρόνια κατάφερε να αποφύγει τον κίνδυνο να υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο και ένας στους 73 υπέστη σοβαρό αιμορραγικό επεισόδιο κατά την ίδια περίοδο. Μέχρι σήμερα σε αρκετές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, οι γιατροί προτείνουν σε όσους είναι άνω των 45 ετών να λαμβάνουν μικρή δόση ασπιρίνης, καθώς αραιώνει το αίμα, αποτρέπει τη δημιουργία θρόμβων.

«Τα οφέλη από την προληπτική λήψη ασπιρίνης στα άτομα που είναι υγιή θεωρούνταν παλαιότερα αρκετά. Σήμερα πλέον γνωρίζουμε πως μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη εξαιτίας εκτενούς αιμορραγίας», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Ράο Σεσασάι από το Πανεπιστήμιο St George’s του Λονδίνου. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine», αναμένεται να προκαλέσουν εκ νέου τον διάλογο σχετικά με τα οφέλη από τη λήψη ασπιρίνης. Επιπλέον, αναμένεται να αλλάξουν οι διεθνείς οδηγίες για τη χρήση της, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης γαστρορραγίας σε περίπου έναν στους 1.000 ασθενείς.

Η ασπιρίνη κυκλοφορεί στην Ελλάδα και με την εμπορική ονομασία Σαλοσπίρ.