Ο αμερικανός ιστιοπλόος που διασώθηκε στον Νότιο Ειρηνικό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προσπαθήσει και πάλι να κάνει τον περίπλου του νοτιότερου άκρου της Νότιας Αμερικής με ιστιοφόρο. Στο κάτω κάτω, έχει προσπαθήσει μόνο έξι φορές ώς τώρα και είναι… μόλις 84 ετών.

«Η ηλικία δεν σημαίνει τίποτε. Το σημαντικό είναι να είσαι ζωντανός, δεν νοιάζομαι για τους αριθμούς. Νοιάζομαι για τη ζωή. Αυτό είναι, πιστεύω, πιο σημαντικό», δήλωσε ο Τόμας Λούις Κορόγκιν τη Δευτέρα, αφού η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού της Χιλής που τον διέσωσε, τον αποβίβασε στο λιμάνι του Βαλπαραΐσο.

Ο Κορόγκιν είχε αποπλεύσει στις 27 Δεκεμβρίου από το Νησί του Πάσχα για το τελευταίο και πιο δύσκολο τμήμα της προσπάθειάς του, να περιπλεύσει το Ακρωτήριο Χορν, πλέοντας σε μερικές από τις πιο επικίνδυνες θάλασσες του κόσμου. Και τότε έσπασε ένα σημαντικό κομμάτι στα ξάρτια. Ο ηλικιωμένος θαλασσόλυκος έκανε ό,τι μπορούσε, όμως δεν κατάφερε να επισκευάσει τη ζημιά. Ωστόσο, έπειτα από μία εβδομάδα, το σκάφος του ήταν ακόμη έρμαιο των κυμάτων σε απόσταση 800 χλμ. νοτίως του Νησιού του Πάσχα. Λίγα μέρη στη Γη είναι περισσότερο απομακρυσμένα.

«Εσπασε ο επίτονος», εξήγησε ο Κορόγκιν, αναφερόμενος σ’ ένα σημαντικό κομμάτι στα ξάρτια που κρατάει στη θέση τους τα πανιά. «Το επισκεύασα προσωρινά με σκοινί, όμως οι επισκευές δεν κρατούσαν πολύ και το κατάρτι έπεφτε – έτσι δεν μπορούσα να ταξιδέψω και το πηδάλιο είχε κολλήσει από τα συντρίμμια. Δεν μπορούσα να κατευθύνω το σκάφος».

Απογοητευμένος και σωματικά εξαντλημένος, εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Ενα χιλιάνικο αεροπλάνο έρευνας και διάσωσης απογειώθηκε και, αφού ανεφοδιάστηκε στο Νησί του Πάσχα, εντόπισε την επομένη το ιστιοφόρο των 10 μέτρων σε απόσταση 3.200 χιλιομέτρων από το Βαλπαραΐσο. «Ανακουφίστηκα που το είδα», θυμάται ο Κορόγκιν, «επειδή σε όλη την πορεία μου από τον Ισημερινό μέχρι εκεί όπου βρισκόμουν δεν είχα δει ούτε ένα πλοίο». Οταν η φρεγάτα του χιλιάνικου Πολεμικού Ναυτικού αγκυροβόλησε τη Δευτέρα στο Βαλπαραΐσο, ο Κορόγκιν κουνούσε μια χιλιάνικη σημαία σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και ευχαρίστησε επανειλημμένα τους διασώστες του, λέγοντας πως δεν περίμενε ποτέ να φτάσουν τόσο γρήγορα.

Ο Κορόγκιν, ένας δικηγόρος που διευθύνει μια μικρή μαρίνα στο Πορτ Κλίντον του Οχάιο και παραδίδει μαθήματα ιστιοπλοΐας στη λίμνη Ερι, ανέκαθεν ονειρευόταν να κάνει τον περίπλου του Ακρωτηρίου Χορν – ένα από τα δυσκολότερα κατορθώματα για έναν ιστιοπλόο. Γι’ αυτό προσπάθησε και πάλι μόνος του, παρά τα 84 χρόνια του. Οι προηγούμενες πέντε απόπειρες είχαν τερματιστεί άδοξα, μερικές με μικροτραυματισμούς. Και λέει ότι μπορεί να το επιχειρήσει και για έβδομη φορά.