Απολύτως τίποτα δεν έχει διδαχθεί καθώς φαίνεται ο Μπασάρ Αλ Ασαντ από τη μέχρι τώρα ιστορία της Αραβικής Ανοιξης. Σε χθεσινή του ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού – την πρώτη του δημόσια ομιλία από τον Ιούνιο και μόλις την τέταρτη που εκφωνεί από όταν άρχισε η εξέγερση εναντίον του, πριν από 10 μήνες – ο σύρος Πρόεδρος απείλησε, εκβίασε, φαντασιώθηκε συνωμοσίες και υποσχέθηκε την τελική νίκη.

Παράλληλα βέβαια, ο Ασαντ έριξε κατά το δικτατορικό συνήθειο και μερικά ψίχουλα παραχωρήσεων στους εξεγερμένους. Δήλωσε πως χαιρετίζει την ιδέα μιας διεύρυνσης της κυβέρνησης ώστε αυτή να συμπεριλάβει «όλες τις πολιτικές δυνάμεις» και ανακοίνωσε τη διοργάνωση, στις αρχές Μαρτίου, δημοψηφίσματος για ένα νέο Σύνταγμα – το ισχύον χαρακτηρίζει το κυβερνών κόμμα Μπάαθ «αρχηγό του κράτους και της κοινωνίας». Αλλά κατέστησε σαφές πως δεν προτίθεται να εγκαταλείψει οικειοθελώς την εξουσία που κληρονόμησε προ 12ετίας.

«Προτεραιότητά μας είναι να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια… και αυτό μπορεί να γίνει μόνο χτυπώντας τους τρομοκράτες με σιδερένια γροθιά», δήλωσε – «τρομοκράτες» χαρακτήριζε εξ αρχής τους Σύρους που βγήκαν στους δρόμους εναντίον του. «Καμία επιείκεια σε αυτούς που συνεργάζονται με ξένους εναντίον της χώρας», επανέλαβε το γνωστό μοτίβο περί «έξωθεν σχεδιασμού» της εξέγερσης, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ΜΜΕ• στον σχεδιασμό αυτό όμως συμπεριέλαβε χθες και τον Αραβικό Σύνδεσμο. «Εξι δεκαετίες τώρα, ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν έχει πάρει καμία θέση υπέρ του αραβικού συμφέροντος… Ο Αραβικός Σύνδεσμος επιδεινώνει την κατάσταση στις αραβικές χώρες». Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει αναστείλει τη συμμετοχή της Συρίας σε αυτόν και έχει επί του παρόντος στη Συρία 165 παρατηρητές. Εντεκα από αυτούς τραυματίστηκαν ελαφρά τη Δευτέρα στη Λατάκια από διαδηλωτές – βίντεο που ανέβηκαν στο Ιντερνετ δείχνουν ένα πλήθος από υποστηρικτές του Ασαντ να κυκλώνουν απειλητικά τα άσπρα οχήματα που χρησιμοποιούν.

Και η αιματοχυσία συνεχίζεται. Εντεκα ανθρώπους σκότωσαν χθες οι συριακές δυνάμεις, 400 έχουν σκοτωθεί σύμφωνα με τον ΟΗΕ από όταν αναπτύχθηκαν οι άραβες παρατηρητές – οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο ρυθμός των θανάτων αντί να επιβραδυνθεί, επιταχύνθηκε. Συνολικά περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την κυβερνητική καταστολή. Η βία εις βάρος αμάχων προκαλεί λιποταξίες στρατιωτών και ο οπλισμός των αντιφρονούντων εγείρει τον κίνδυνο εμφυλίου. Ο τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τη Δευτέρα πως η Συρία «κατευθύνεται προς έναν θρησκευτικό, σεχταριστικό, φυλετικό πόλεμο». Το Ισραήλ δήλωσε χθες πως προετοιμάζεται για την πτώση του Ασαντ και ένα κύμα προσφύγων από τη μειονοτική εθνότητά του, τους αλεβίτες, στα Υψώματα του Γκολάν. Προς το παρόν, πάντως, οι δυνάμεις ασφαλείας του Ασαντ μοιάζει να διατηρούν το πάνω χέρι.