Σε μάχη εκατομμυρίων δολαρίων εξελίσσονται οι προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, με δεύτερο σταθμό χθες το Νιου Χαμσάιρ. Οι λεγόμενες Επιτροπές Πολιτικής Δράσης, ομάδες υποστηρικτών των υποψηφίων, ξοδεύουν τεράστια ποσά για να επιτίθενται στους αντιπάλους με τηλεοπτικές διαφημίσεις, δημιουργώντας ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα αλλά και προκαλώντας εν μέσω της μεγάλης ύφεσης. Οι δημοσκοπήσεις ήθελαν τον Μιτ Ρόμνεϊ να εξασφαλίζει σήμερα άνετη νίκη, αλλά οι σφοδρές επιθέσεις των αντιπάλων του τις τελευταίες ημέρες μπορεί να του ψαλιδίσουν το προβάδισμα.

Πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ φαίνεται ότι άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για ανεξέλεγκτες προεκλογικές δαπάνες, καθώς προβλέπει ότι οι Επιτροπές Πολιτικής Δράσης μπορούν να δέχονται απεριόριστες χρηματικές δωρεές από όσους το επιθυμούν. Οι Επιτροπές αυτές επισήμως δεν έχουν σχέση με τους υποψηφίους και έτσι χρησιμοποιούνται για να επιτίθενται στους αντιπάλους του δικού τους υποψηφίου χωρίς να εμπλέκεται εκείνος άμεσα… Ο μόνος νομικός περιορισμός που υπάρχει είναι να μη διαπιστωθεί συντονισμός της δράσης τους με το εκλογικό επιτελείο του υποψηφίου που στηρίζουν.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, όπως αναφέρουν οι «New York Times», δωρεά 5 εκατ. δολαρίων από ιδιοκτήτη καζίνου σε μια Επιτροπή που υποστηρίζει τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νιουτ Γκίνγκριτς. Η Επιτροπή που λέγεται Κερδίζοντας το Μέλλον μας γύρισε ένα βίντεο διάρκειας 27′ εναντίον του Ρόμνεϊ, κατηγορώντας τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης ότι κερδοσκοπούσε εις βάρος θέσεων εργασίας. Το βίντεο θα προβληθεί στη Νότια Καρολίνα, όπου διεξάγονται οι επόμενες προκριματικές στις 21 Ιανουαρίου και ήδη η Επιτροπή έχει αγοράσει τηλεοπτικό χρόνο αξίας 3,4 εκατ. δολαρίων. Ηδη ένα τρίλεπτο τρέιλερ που αναρτήθηκε στο YouTube δέχεται πάρα πολλές επισκέψεις.

Η αρνητική για τον Ρόμνεϊ εκστρατεία θεωρείται απάντηση στην εκστρατεία που έκανε ο ίδιος εναντίον του Γκίνγκριτς στις πρώτες δύο αναμετρήσεις, με τον τίτλο «Ο Γκίνγκριτς έχει έναν τόνο αποσκευές», και θεωρείται ότι προκάλεσαν πτώση της δημοφιλίας του πρώην προέδρου της Βουλής. Μετά το Νιου Χαμσάιρ, οι προκριματικές στη Νότια Καρολίνα θεωρούνται η τελευταία ευκαιρία των υπερσυντηρητικών να ανακόψουν την πορεία του μετριοπαθούς Ρόμνεϊ προς το ρεπουμπλικανικό χρίσμα. Οι οπαδοί του Γκίνγκριτς με την καμπάνια τους κατηγορούν τον Ρόμνεϊ ότι ως πρώην επικεφαλής του ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου Bain Capital ήταν υπεύθυνος για την εξαγορά εταιρειών και κατόπιν τη διάλυσή τους και την απόλυση χιλιάδων ατόμων. «Προφανώς έκαναν πλιάτσικο στις εταιρείες, άφηναν ανθρώπους άνεργους και έφευγαν με εκατομμύρια δολάρια», έσπευσε να δηλώσει ο Γκίνγκριτς σε συνέντευξή του στο NBC. «Φυσικά και υποστηρίζω τον καπιταλισμό, αλλά τον παραδοσιακό όχι αυτόν», προσέθεσε και κάλεσε τον Ρόμνεϊ να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.