Η Μπαρτσελόνα σάρωσε χθες στην απονομή των βραβείων στους κορυφαίους του 2011. Το σημαντικότερο ωστόσο βραβείο τής το έδωσε ο πολύπειρος Αλεξ Φέργκιουσον, που δεν φημίζεται για τη γενναιοδωρία του στις φιλοφρονήσεις αντιπάλων.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, υπό τις οδηγίες του Σκωτσέζου που χθες βραβεύτηκε από τον πρόεδρο της FIFA Ζεπ Μπλάτερ για την προσφορά του στο ποδόσφαιρο, ηττήθηκε το 2009 και το 2011 από την Μπαρτσελόνα στους τελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ. Μετά την τελευταία ήττα στο Γουέμπλεϊ ο Φέργκιουσον έβαλε στόχο να εκθρονίσει την Μπαρτσελόνα, χωρίς όμως να λογαριάσει, τουλάχιστον για φέτος, τη Βασιλεία, που αποτέλεσε ανυπέρβλητο εμπόδιο της ομάδας του στους φετινούς ομίλους. «Δεν βλέπω ποια ομάδα μπορεί να τους πάρει το τρόπαιο. Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι ίσως αυτή που βρίσκεται πιο κοντά τους».

Φορώντας μαύρο πουλόβερ και ξεθωριασμένο τζιν, ο κορυφαίος προπονητής του κόσμου για το 2011 Πεπ Γκουαρντιόλα καθόταν δίπλα στον ιδιαίτερα άνετο Φέργκιουσον στο περιθώριο της απονομής των βραβείων, στη Ζυρίχη, και τον κοιτούσε χαμογελώντας όταν ο Σκωτσέζος αναρωτιόταν «γιατί ο Πεπ να θέλει να με αντικαταστήσει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Στην Μπαρτσελόνα υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες για να συνεχίσει τη δουλειά του. Στη θέση του δεν θα έφευγα από την ομάδα».

Ο Φέργκιουσον χαρακτήρισε τη φιλοσοφία της Μπαρτσελόνα «τέλεια» γιατί δημιουργεί δεσμούς με τους παίκτες τους οποίους έχει κοντά της από παιδιά. «Οπως κάναμε εμείς στη δεκαετία του ’90 με τους Μπέκαμ, Γκιγκς, Σκόουλς και τους Νέβιλ. Και βέβαια, είναι πιο φθηνή αυτή η πολιτική από το να αγοράζεις παίκτες».

Φυσικά αναφέρθηκε και στο πολυτιμότερο πετράδι της Μπάρτσα, τον Λιονέλ Μέσι και τις ακαδημαϊκές συζητήσεις για το ποιος είναι καλύτερος από ποιον: «Οι σπουδαίοι παίκτες μπορούν να παίξουν σε όλες τις γενιές. Ο Μέσι θα μπορούσε να παίξει στη δεκαετία του ’50 και στις μέρες μας οι Ντι Στέφανο, Μαραντόνα, Κρόιφ και Πελέ. Ο Μέσι ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία».

Ο Γκουαρντιόλα προτίμησε να μιλήσει για τις πιθανότητες της ομάδας του να κατακτήσει τον τίτλο στην Ισπανία μετά την ισοπαλία με την Εσπανιόλ και τους πέντε βαθμούς διαφορά που δημιουργήθηκε με τη Ρεάλ Μαδρίτης: «Νικώντας σε τόσους αγώνες, δεν μπορούμε κάποια στιγμή να αντιληφθούμε πως πρόκειται για ένα παιχνίδι με αντιπάλους, και πάντοτε υπάρχουν οι πιθανότητες να νικήσουμε ή να χάσουμε. Αν μία ομάδα είναι πέντε βαθμούς μπροστά, είναι γιατί παίζει καλύτερα. Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν μυστικά».