Βούτηξε στα βαθιά όταν στην ηλικία των έξι εξομολογήθηκε στους γονείς της ότι θέλει να γίνει ηθοποιός. Η Κίρα Νάιτλι έφερε εις πέρας τους ρόλους που της εμπιστεύτηκαν, κερδίζοντας υποψηφιότητα για Οσκαρ σε ηλικία μόλις 20 ετών. Τα φαινόμενα ωστόσο απατούν. Οσο δυναμισμό κι αν εκπέμπει, η Κίρα Νάιτλι δεν είναι το σκληρό καρύδι που δείχνει.

«Υπάρχουν στιγμές που πέφτω στο πάτωμα της τουαλέτας και ξεσπάω σε κλάματα. Με επηρεάζουν αυτά που γράφονται και λέγονται για μένα. Υπάρχουν όμως μέρες που συνειδητοποιώ ότι όλα αυτά δεν έχουν σημασία», λέει η 27χρονη ηθοποιός. Γι’ αυτό έπαψε να αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την προσωπική της ζωή στις συνεντεύξεις της.

«Καθένας μας έχει το δικαίωμα να διατηρεί προσωπική ζωή πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας», σχολιάζει η Κίρα Νάιτλι που πρόπερσι χώρισε από τον επί πέντε χρόνια σύντροφό της και συμπρωταγωνιστή της στην ταινία «Περηφάνια και προκατάληψη» Ρούπερτ Φρεντ. Εδώ και έναν χρόνο διατηρεί δεσμό με τον επίσης ηθοποιό Τζέιμς Ράιτον.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται στα γυρίσματα της κινηματογραφικής μεταφοράς του μυθιστορήματος «Αννα Καρένινα» του Τολστόι. «Διάβασα το βιβλίο όταν ήμουν 16 ετών και το αγάπησα», λέει η βρετανίδα ηθοποιός που έγινε γνωστή από τους ρόλους της στις ταινίες «Κάν’ το όπως ο Μπέκαμ» και «Οι πειρατές της Καραϊβικής».

Στην ταινία «Μια επικίνδυνη μέθοδος», που βγήκε πριν από μερικούς μήνες στους κινηματογράφους, η Κίρα Νάιτλι ερμηνεύει τη Σαμπίνα Σπιλράιν, τη γυναίκα που χώρισε τον Γιουνγκ από τον Φρόιντ.

Δεν θα άφηνε όμως ποτέ μια ευκαιρία ή έναν καλό ρόλο να πέσει κάτω. «Οταν σου προτείνουν μια δουλειά, πρέπει να τη δέχεσαι. Γι’ αυτό δεν κατάφερα ποτέ να τα παρατήσω και να σπουδάσω, πράγμα που θέλω πολύ», εξηγεί. Κάθε φορά που αναλαμβάνει έναν ρόλο, νιώθει την ανάγκη να μάθει όσο περισσότερα γίνεται για τον χαρακτήρα. Γι’ αυτό διαβάζει πολύ. Πράγμα που σημαίνει ότι ξεπερνάει τον εαυτό της καθώς είναι δυσλεκτική και δυσκολεύεται στο διάβασμα.

Ηταν έξι ετών όταν οι γιατροί προχώρησαν στη διάγνωση. «Ξεγελούσα τους γύρω μου. Αποστήθιζα τις λέξεις από τα βιβλία που μου διάβαζαν και μετά προσποιούμουν ότι τις διάβαζα εγώ», λέει η Κίρα Νάιτλι.

Οι γονείς της, η συγγραφέας Σάρμαν ΜακΝτόναλντ και ο ηθοποιός Γουίλ Νάιτλι, της έλεγαν ότι μόνο αν προσπαθούσε να διαβάσει και να πάρει καλούς βαθμούς θα την πήγαιναν σε οντισιόν.

«Δεν μου επιτρεπόταν να κάνω τίποτε όταν είχα μαθήματα. Μου έλεγαν ότι αν οι βαθμοί μου βελτιωθούν, θα με πάνε σε οντισιόν», λέει. «Στο σχολείο έλεγα ότι είχα ραντεβού στον οδοντίατρο όταν έφευγα για να πάω σε οντισιόν».