Με ολοσέλιδη καταχώρισή της στο περιοδικό «Variety» η ηθοποιός Κιμ Νόβακ (φωτογραφία) επιτέθηκε στον σκηνοθέτη της ταινίας «The Artist» επειδή χρησιμοποίησε το εμβληματικό μουσικό θέμα από το χιτσκοκικό «Δεσμώτης του ιλίγγου» («Vertigo») όπου ήταν πρωταγωνίστρια.

Η 78χρονη σταρ μιλούσε για «βιασμό» του μουσικού θέματος που είχε γράψει ο Μπέρναρντ Χέρμαν για το αριστούργημα του Χίτσκοκ.

Μάλιστα στην ολοσέλιδη διαμαρτυρία της έβαλε τίτλο «Θέλω να καταγγείλω έναν βιασμό». Η Νόβακ μεταξύ άλλων αναφέρει πως «αισθάνομαι σαν να με έχουν βιάσει ή τουλάχιστον να έχουν βεβηλώσει τον κορμό της δουλειάς μου με αυτή την ταινία». Χρησιμοποιώντας τη μουσική του Χέρμαν, επισημαίνει η ηθοποιός, οι δημιουργοί του «Artist» είναι ένοχοι διότι «οικειοποιούνται τα συναισθήματα που γεννά η ταινία του Χίτσκοκ για τους δικούς τους σκοπούς. Το γεγονός ότι στους τίτλους τέλους της ταινίας υπάρχει μια μικρή αναφορά στον συνθέτη δεν διορθώνει την κατάσταση».

Με απολογητικό ύφος υπεραμύνθηκε της επιλογής του ο σκηνοθέτης του «Artist» Μισέλ Χαζαναβίσιους. Απαντώντας στην καταγγελία της Νόβακ, υποστήριξε πως για την ταινία του εμπνεύστηκε «από τη δουλειά του Χίτσκοκ αλλά και από άλλους σκηνοθέτες, στους οποίους η ταινία αποτίνει φόρο τιμής». Η διαμάχη συνέπεσε με την υποψηφιότητα του γάλλου σκηνοθέτη για βραβείο από την Ενωση Σκηνοθετών, ενώ η ταινία «The Artist» έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες και αναμένεται να είναι από τα φαβορί των βραβείων Οσκαρ.